Premieră chirurgicală mondială: Primul transplant de ochi a fost realizat în SUA

Sursă foto: Joe Carrotta / NYU Langone Staff
Publicitate

Medici americani au anunţat astăzi că au efectuat primul transplant complet de ochi la un pacient, deşi acesta nu şi-a recăpătat vederea.

„Am făcut un pas considerabil înainte şi am deschis calea spre următorul capitol în restaurarea vederii”, a declarat într-un comunicat medicul Eduardo Rodriguez, care a condus operaţia, citat de Agerpres.

La puţin mai mult de cinci luni după operaţie, ochiul pacientului continuă să prezinte semne ale unei sănătăţii foarte bune, inclusiv un flux sangvin care ajunge până la retină.

Operația a durat aproximativ 21 de ore şi a fost realizată la sfârşitul lunii mai de o echipă de la spitalul universitar newyorkez NYU Langone Health.

Pe lângă ochiul stâng şi orbita sa, chirurgii americani au transplantat şi nasul, buzele şi alte ţesuturi de la nivelul feţei prelevate de la un donator, pacientul beneficiar fiind victima unui accident la locul de muncă în 2021, când a atins accidental cu fața o linie electrică.

„Este o reuşită remarcabilă”, o erapă importantă spre „obiectivul suprem de a restaura vederea”, a declarat Daniel Pelaez, profesor-asociat de oftalmologie la Universitatea din Miami.

„Este o reuşită enormă”, a spus medicul chirurg Kia Washington, care lucrează de 10 ani în acest domeniu la Universitatea Colorado, mai ales că mulți specialiști se îndoiau că un astfel de transplant ar fi posibil. Potrivit acesteia, este probabil exclus, în acest stadiu, ca pacientul să îşi recapete vederea prin acest transplant, însă pacientul era conştient că operaţia nu va avea decât un beneficiu estetic în cazul său.

Potrivit medicilor specialiști, principala dificultate a unui transplant de ochi este aceea de a ajunge să se restabilească transmisiunile de informaţii către creier prin intermediul nervului optic. Acesta este secţionat la pacient, ca şi la donator, pentru a realiza transplantul.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!