Economia globală în care este introdusă cea românească se caracterizează printr-o competiție acerbă, ceea ce obligă firmele să utilizeze diferite instrumente pentru a crea avantaje în direcția atingerii profitului. Printre aceste instrumente se remarcă analiza financiară corporativă prin intermediul căreia pot fi evaluate cu precizie performanțele și, în același timp, identificate punctele slabe și oportunitățile. Pe baza informațiilor obținute printr-o astfel de analiză, factorii de decizie pot adopta cele mai eficiente strategii în vederea îmbunătățirii gradului de profitabilitate.
Analiza financiară corporativă este un instrument care ajută companiile ce doresc să aibă o imagine completă asupra situației financiare de la un moment dat în vederea luării unor decizii informate pentru adaptarea la provocările ce nu întârzie să apară. Realizarea acestui demers cu ajutorul colaborării cu o firmă de consultanță în afaceri permite ca rezultatele finale să fie detaliate și personalizate conform nevoilor specifice. Managerii pot alege analiza financiară corporativă de la Forvis Mazars pentru a obține o imagine completă dintr-o perspectivă nouă și inovatoare cu privire la evaluarea riscurilor financiare.
Iată ce beneficii pot fi aduse companiilor din România prin analiza financiară corporativă!
- Analiza financiară modernă oferă șansa îmbunătățirii managementului financiar. Datorită imaginii clare și detaliate a situației finanțelor unei companii se pot surprinde cu precizie elemente precum fluxul de numerar, bilanțul, contul de profit și de pierdere. Mai mult decât atât, pot fi identificate abaterile bugetare în vederea luării acelor decizii care să optimizeze folosirea resurselor financiare. Astfel, prin reducerea sensibilă a costurilor, profitul este maximizat, iar performanțele sunt monitorizate în timp real în vederea ajustării strategiilor viitoare.
- Companiile care au acces la o analiză financiară corespunzătoare au capabilitatea de a identifica precis riscurile financiare la care se expun (riscuri de credit, de piață și operaționale). Datorită identificării din timp a situațiilor problematice pot fi luate măsuri preventive, care să-și facă efectul pozitiv înaintea apariției unor pierderi majore. Un exemplu în acest sens este reprezentat de identificarea unor fluctuații economice, care să permită pregătirea unor planuri de continuitate a afacerii.
- Identificarea oportunităților de investiții profitabile și dezvoltarea unor strategii de creștere eficiente sunt elemente ce contribuie la evoluția unei firme stabile și profitabile. Prin cercetarea datelor financiare cu ajutorul unei analize detaliate, factorii de decizie au acces la informații care să le indice direcția de prioritizare a investițiilor. În plus, prin intermediul acestui instrument se pot realiza în mod corespunzător activități de extindere pe noi piețe sau de diversificare a portofoliului de servicii și produse. Prin alocarea optimă a resurselor este posibilă o creștere sustenabilă a afacerii, benefică tuturor părților implicate.
- Obținerea unor finanțări diverse reprezintă o modalitate ideală de creștere a șanselor de profit. Cu ajutorul banilor suplimentari pot fi extinse activitățile profitabile, însă accesarea acestor fonduri poate fi dificilă. Un instrument care ajută în această direcție este analiza financiară corporativă, document pe care majoritatea băncilor și investitorilor îl solicită înainte de a fi convinși să investească.
În concluzie, analiza financiară corporativă oferă companiilor românești numeroase avantaje cu condiția realizării sale într-un mod adecvat prin folosirea unor metode actuale de succes.