Paradoxuri păguboase românești. Firme mari se bat pe COS Târgoviște, însă situația incertă se prelungește

Publicitate

Incredibil, dar din păcate foarte adevărat! Situația incertă a Combinatului de Oțeluri Speciale de la Târgoviște se prelungește până anul următor, deși firme mari se ”bat” acum și au intenția de a-l prelua!

Președintele Sindicatului Valahia din Târgoviște, Nicolae Dragodănescu, a informat public că le termenul privind procedura insolvenței COS, ce a avut loc ieri, 16 noiembrie, Tribunalul Dâmbovița a dat un nou termen la data de 15 februarie 2022, pentru a se soluționa cererile de apel introduse împotriva sentinței de declarare a falimentului COS Târgoviște!

Așadar, Nicolae Dragodănescu explică: ”Pe 12 noiembrie 2021, firma Liberty Galați a depus contestație împotriva Hotărârii Adunării Creditorilor din 5 noiembrie, care aprobase vânzarea activelor funcționale italienilor de la BELTRAME, în schimbul sumei de 38.300.000 euro!

Liberty Galați cere prin contestația depusă anularea măsurilor luate de administratorul judiciar, cât și anularea Hotărârii Creditorilor din 5 noiembrie privitoare la aprobarea vânzării către BELTRAME”.

Motivele contestației, potrivit reprezentanților Liberty Galați sunt multe, printre care: oferta făcută de Liberty Galați, deși este mai mare (39.800.000 euro ), nu a fost supusă aprobării Adunării creditorilor; administratorul judiciar a prezentat eronat așa zise condiții puse de Liberty Galați, cu privire la închirierea imediată a activului până la finalizarea tranzacției etc.

Totodată, ”planul de reorganizare a COS nu a fost modificat în condițiile legii, iar onorariul administratorului judiciar (prevăzut în planul de reorganizare nemodificat) este apreciat ca fiind foarte mare și diminuează substanțial suma din care ar trebui să se îndestuleze creditorii!

Liberty Galați acuză explicit prin contestația depus  că ar există o conivență între administratorul judiciar și italienii de la BELTRAME…

Pare de necrezut cum în acest moment firme mari se bat pe COS Târgoviște în încercarea de a-l cumpăra! Un lucru este cert și era de așteptat, orice contestație prelungește procedura insolvenței, iar finalizarea oricărei tranzacții în procedura insolvenței sau a falimentului este destul de greu de finalizat, în condițiile date”, a mai explicat liderul de sindicat.

Domnia sa reiterează ideea că statul român poate oricând să preia prin dare în plata activele funcționale ale unității metalurgice de la Târgoviște, în contul creanței pe care o are de recuperat, și apoi ”SĂ LE VÂNDĂ ORICĂRUI INVESTITOR DE BUNĂ CREDINȚĂ, fără complicații judiciare și libere de sarcini! Este soluția cea mai simplă, cel mai ușor de realizat și cea mai profitabilă pentru stat pentru că, pe de o parte, poate prelua o bucată însemnată din COS Târgoviște, dat fiind faptul că valoarea activelor preluate se va corecta cu valoarea investițiilor de mediu neefectuate de administrația rusă și nu se plătesc sume exorbitante administratorului judiciar reprezentând  comisioane din valoarea tranzacției”, a declarat Nicolae Dragodănescu.

Însă cum acest lucru încă nu s-a întâmplat, iar statul este deocamdată cu un guvern în derivă și într-o situație incertă în ministere, nu ne rămâne decât să  ”așteptăm până pe 15 februarie 2022 doar că să aflăm cum se vor soluționa și dacă se vor soluționa cererile de apel introduse… iar între timp vom vedea dacă și alții vor depune contestații” – este concluzia tristă a liderului sindical.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!