Pâine tradițională, la Brutăria Ardelenească “Pita nealcoșe” din Târgoviște. Prepararea acesteia ține de rânduiala strămoșească

Publicitate

Pâinea este un aliment cu origini străvechi, fiind hrană de bază pentru multe popoare. Pregătirea pâinii, coaptă pe vatră este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale gospodinelor. Pe alocuri, această tradiție încă nu a dispărut și se transmite din generație în generație. De-alungul timpului, producerea pâinii a trecut în brutăriile tradiționale locale, pe rafturile acestora, iar mai apoi s-a mutat în fabricile mari și pe rafturile supermarketurilor.

De o bună perioadă de timp, pâinea (pita) de casă tradițională se găsește și în Târgoviște la Brutăria Ardelenească “Pita Nealcoșe”. Aici, pâinea este un produs autentic, iar rețeta acesteia este veche, de sute de ani. Cum brutăria a devenit tot mai cunoscută, oamenii vin zilnic să cumpere o pâine caldă, frâmântată pentru învățăturile părintești.

Modul de prepare al pitei ține de o rânduial[ strămoșească. Adică, așa cum a rânduit și Dumnezeu anumite lucruri: bărbatul să lucreze pământul și să îngrijească de roadele lui ca să hrănească toate sufletele din gospodărie, iar femeia să aibă grijă de “focul” din sobă, dar și de cel din inimă pentru care gătește, la fel cum are grijă să-și crească pruncii.

Astfel, la Brutăria Ardelenească “Pita nealcoșe” este importantă plămădeala. Plămădeala lui Dumnezeu care ne-a copt în pântecul mamei, plămădeala mamei care ne-a copt până când am devenit oameni și plămădeala tuturor celor pe care îi iubesc și ne dospesc sufletul și mintea. Și cum zicea deunăzi cineva “pita asta-i cea de toate zilele -și de sărbătoare, și de foame, și de praznic, și de prânz. Iar nouă ne place s-o înmulțim și s-o împărțim cu voi”. Pita e pâine, vasăzică, și-i nealcoșe, deci mândră pentru că e bună ca sufletul bunicii, hrănitoare ca sfatul mamei și frumoasă ca obrazul îmbujorat al nepoatei.

Iată de ce motto-ul brutăriei este “Rădăcinile au gust”. Deoarece, odată păstrată rânduiala din bătrâni  vom obține o pită cu adevărat hrănitoare și bună.

Pâinea de la Brutăria Ardelenească “Pita nealcoșe” conține făină, plămadă, apă și sare.

Pâinea de la Brutăria Ardelenească “Pita Nealcoșe” face parte din cea mai veche dietă ardelenească bazată pe “mere”: “Mere o pălincă, mere o slană, mere o pită, mere ș-o ceapă, dar mai mere o pălincă!”.

În Târgoviște, punctele de lucru ale brutăriei sunt pe Bulevardul I.C. Brătianu (fostul cinema Vip 3D) și în Microraionul 4, pe strada Constantin Brâncoveanu, în apropierea supermarketului Diana.

Pentru comenzi puteți suna la numerele de telefon 0757 852 313 și 0736 694 102.

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!