Guvernul a aprobat în ședința de ieri trei Hotărâri care definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a Cărții Electronice de Identitate, stabilind astfel cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului buletin la nivel național.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis în mediul online: „Noile cărți de identitate care vor fi tipărite începând din 20 martie vor conține informații legate de sexul persoanei respective- care nu poate fi decât feminin sau masculin, și nu de «gen». Așa este normal! Acest Guvern nu va permite strecurarea perfidă a unor elemente woke în legislația românească!”.
Emiterea cărții electronice de identitate va începe pe data de 20 martie, în județul Cluj, urmând ca în următoarele două luni să fie distribuită la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, cele trei Hotărâri de Guvern, care definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a Cărții Electronice de Identitate (CEI), stabilesc cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului document de identitate la nivel național.
Astfel, Executivul a adoptat:
Hotărârea privind data realizării condițiilor tehnice necesare emiterii CEI, conform Ordonanței Guvernului nr. 12/2023.
Hotărârea privind procedurile de colectare și ștergere a datelor biometrice, în vederea emiterii și gestionării CEI.
Hotărârea pentru actualizarea normelor metodologice privind evidența persoanelor și actele de identitate.
Calendarul emiterii Cărții Electronice de Identitate
„În următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor; din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere); începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare”, mai arată comunicatul MAI.
Principalele beneficii ale CEI vor fi:
-Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene.
-Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate.
-Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
-Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
-Costuri și accesibilitate
În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate:
În format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.
În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.