Ministrul Educației explică de ce nu s-au utilizat testele antigen pentru elevi! Copiii ar putea reveni fizic la școală!

Printr-o postare pe pagina sa personală de Facebook, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, explică motivul pentru care nu s-au folosit testele antigen pentru elevi. Potrivit datelor făcute publice de acesta, mai puțin de 2% dintre testele destinate elevilor au fost folosite în cele 8 săptămâni de școală, scrie Pov21.ro.

Acest fapt are la bază două cauze. Una dintre acestea este lipsa de personal medical care să administreze testele, iar cealaltă ține de faptul că unii părinți considerau aceste teste ca fiind traumatizante pentru copiii lor, potrivit sursei citate. Totodată, testele antigen care au rămas pot fi folosite pentru testarea adulților, fiind vorba de peste 1 milion de exemplare.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu menționează că pentru a trece peste aceste obstacole, trebuie să se achiziționeze teste care nu au un caracter invaziv, iar Ministerul Educației nu are competențele necesare pentru achiziționarea testelor medicale. Din acest motiv, ministrul face apel la Ministerul Sănătății, scrie Pov21.ro.

Astfel, Ministrul Educației a menționat pe pagina sa de Facebook care sunt condițiile pentru ca elevii să revină fizic în bănci:

“1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);
2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);
4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.”

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!