Medicul infecționist Adrian Streinu Cercel cere testare în masă! “Lumea din domeniul epidemiologiei trebuie să coboare în stradă. La fiecare scară de bloc”

Publicitate

Doctorul infecționist Adrian Streinu-Cercel a transmis că medicii se așteaptă ca numărul persoanelor infectate cu Covid  în România să crească în perioada următoare. Reputatul medic consideră că ar trebui să treacă la testarea în masă a oamenilor în țara noastră, atâta timp cât îmbolnăvirile cresc de la o zi la alta. Acesta este de părere că ar trebui să se înceapă testarea “la fiecare scară de bloc”.

“Din păcate, la rata de transmitere pe care o cunoaștem, în momentul de față, noi ne așteptăm ca numărul pacienților infectați să crească. Ceea ce evident, reiese dintr-un calcul simplu. Dacă pentru tulpina inițială, cea din Wuhan, aveam o rată de transmitere de 1 la 3, în momentul de față este de 1 spre 10. Ca atare, la nivelul fiecărei persoane care este pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate care sunt asimptomaticii și de care nu se știe. Asta e regula simplă.

Evident că a trebuit să fie luate niște măsuri ca să se încerce limitarea transmiterii acestui virus, că ăsta este rolul măsurilor, dar mai mult de atât, șa mai zice să trebuie să mai facem un lucru și anume să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în așa fel încât să mai dăm oamenilor o șansă să fie diagnosticați din prima pentru că cu cât acest diagnostic este mai precoce, cu atât șansa de supraviețuire crește considerabil.

Lumea din domeniul epidemiologiei trebuie să coboare în stradă pentru a preveni transmiterea virusului. Din om în om. Asta este. Vrem să scăpăm mai ușor și fără victime? Asta va trebui să facem. Nu? Atunci ne vom limita la ceea ce avem și să nu ne mirăm”, a precizat Streinu Cercel, potrivit news.ro.  

Medicul a mai transmis că rezultatele restricțiilor care vor începe de astăzi se vor vedea peste o lună jumătate.

“Rezultatele unor astfel de restricții se văd în medie după șase săptămâni. Și este ușor de calculat pentru că luați în calcul o incubație de circa 14 zile, la care se mai pune încă o săptămână, deci 21 de zile, interval în care te uiți să vezi care este dinamica infectărilor. Și atunci asta se multiplică cu un coeficient și undeva la șase săptămâni de zile ar trebui să fim pe o pantă net descendentă. Deocamdată suntem spre un platou”, a mai spus medicul Streinu Cercel, potrivit news.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!