Medicul Alexandru Rafila, despre Certificatul verde: “Trebuie introdus dacă situația se agravează”

24
Publicitate

Medicul microbiolog și viitorul ministrul al Sănătății consideră că Certificatul verde trebuie introdus doar dacă situația epidemiologică s-a agravat. În concepția doctorului, acesta trebuie să conțină și testele, nu doar vaccinații și vindecații. Alexandru Rafila crede că acest document nu este unul care să oprime lumea.

“Certificatul verde, trebuie să înțeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea, nu trebuie considerat așa, el este un instrument de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală și care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea unei comunități.

Și așa există o opoziție, și atunci el trebuie să fie introdus când lucrurile anunță o agravare a situației. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi.

Absolut, să conțină  și testare, dar nu testare de anticorpi. Testarea de anticorpi o să fiu primul care să o sprijin când am o să am o referință, să am un instrument pus la dispoziție de o organizație responsabilă… Se caută o metodă care să certifice protecția persoanelor care au trecut prin boală și care n-au știut, au fost asimptomatice”, a transmis medicul pentru alephnews.ro.

Alexandru Rafila susține că trebuie precizat clar în legislație când se poate renunța la Certificatul verde, care e contextul epidemiologic care să poată să ofere această alternativă.

“O să discut, am discutat deja cu colegi din zona de sănătate publică, și dacă în urma acestor discuții va rezulta, va fi un proces participativ, dacă găsim o variantă mai ușor acceptabilă de către populație și care să ofere și protecție o voi susține cu siguranță”.

Doctorul crede, totodată, că Certificatul verde trebuie introdus la locul de muncă.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!