Maternitățile din Dâmbovița, controlate de medicii de sănătate publică. Ce au constatat și ce măsuri s-au dispus

Publicitate

Medicii de sănătate publică din Dâmbovița au efectuat un control tematic, în primul trimestru al anului, privind verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare în secțiile de obstetrică-ginecologie și neonatologie din unitățile sanitare cu paturi ale județului.

Astfel, potrivit Direcției de Sănătate Publică, au fost controlate maternitățile din cele 4 unități sanitare cu paturi: Târgovişte, Pucioasa, Moreni, Găeşti din  punct de vedere al conformării la prevederile legale privind supravegherea, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale.

În scopul depistării active a infecțiilor asociate asistenței medicale  au fost verificate, prin sondaj, 366  foi de observație clinică. Nu au fost identificate infecții asociate actului medical care nu au fost declarate.

Dacă la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, s-a constatat că s-a  îmbunătățit activitatea de depistare activă a infecțiilor asociate asistenței medicale, în spitalele Pucioasa și Găești s-a constatat că nu se efectuează depistarea activă prin controlul  periodic al foilor de observație clinică generală, în vederea identificării infecțiilor nedeclarate.

De asemenea, în toate cele 4 unități sanitare sunt organizate și funcționează structuri (serviciu sau compartiment) cu atribuții în supraveghere, prevenire şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, iar în cadrul structurilor din spitalele Găești, Pucioasa și Moreni este încadrat doar personal mediu.

Un lucru bun este că unitățile menționate au încheiat contracte de prestări servicii specializate cu medici epidemiologi și au inițiat proceduri de organizare concurs pentru ocuparea posturilor vacante. Controlul DSP a mai constatat că sunt întocmite și se respectă planurile anuale de supraveghere și control a infecțiilor asociate actului medical, inclusiv planuri de autocontrol, cu prelevare de probe pentru verificarea eficienței operațiunilor de curățare, dezinfecție, sterilizare.

În ceea ce privește anul 2018, în ansamblu, potrivit DSP, au fost depistate și raportate: 341 cazuri de infecții asociate asistenței medicale la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, 5 cazuri de infecții asociate asistenței medicale la Spitalul Orășenesc Pucioasa, 6 cazuri de infecții asociate asistenței medicale la Spitalul Municipal Moreni. Cel mai bine s-a situat Spitalul Găești, unde nu s-a înregistrat nici un caz de infecții asociate asistenței medicale.

Tot anul trecut au fost  prelevate: 2897 probe pentru autocontrol – cu 3%  neconformități la Spitalul Județean de Urgență  Târgoviște; 189 probe pentru  autocontrol- cu 2% neconformități la Spitalul Orășenesc Găești; 825 de probe pentru autocontrol – cu un procent de 0,75% neconformități la Spitalul Orășenesc Pucioasa. La Spitalul Municipal Moreni nu au fost date disponibile.

Neconformitățile au fost corect gestionate, cu excepția Spitalului Orășenesc Găeşti care nu a implementat o procedură de intervenție pentru aceste situații.

În ceea ce privește normele privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în aceste maternități, DSP a constatat: sunt întocmite și se respectă procedurile și programele de curățare, dezinfecție și sterilizare, inclusiv pentru dispozitivele și  echipamentele medicale termosensibile; aprovizionarea cu materiale de curățenie și produse biocide se face corespunzător, asigurându-se cantități suficiente; se utilizează produse biocide conforme cu legislația, cu excepția produselor Oxidice air și Sekusept pulver classic – la Spitalul Orășenesc Pucioasa și la Spitalul Municipal Moreni, substanțe care nu se mai regăsesc în Registrul național al produselor biocide actualizat în decembrie 2018.

Totuși, medicii controlori subliniază că încă nu se asigură spații special destinate depozitării și întreținerii corespunzătoare a ustensilelor și a materialelor de curățare și dezinfecție, utilizându-se spații cu mai multe destinații și funcțiuni.

Pentru neconformitățile constatate au fost formulate recomandări și termene de remediere, dar au fost aplicate și 9 sancțiuni contravenționale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!