Măsurile dispuse în noul caz de pestă porcină africană din Dâmbovița. Ce este PPA și care sunt consecințele

Publicitate

În cazul noilor focare de pestă porcină, descoperite în Dâmbovița la două gospodării și o fermă în 26 iulie, Instituţia Prefectului a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Astfel, pentru noile cazuri confirmate în oraşul Răcari, localitatea Mavrodin – ferma comercială de creştere şi îngrăşare, și la o gospodărie în localitatea Ghimpaţi, ce aparține tot de Răcari, dar și într-o gospodărie din comuna Potlogi, sat Româneşti, s-au stabilit planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli.

Porcii au fost uciși și a fost instaurată zona de protecție și supraveghere, în paralel cu informarea cetăţenilor cu privire la focare şi măsuri.

Totodată au fost stabilite zonele de restricţie în jurul focarelor, respectiv zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale.

Potrivit specialiștilor, pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic şi social.

Focarele de pestă confirmate pe 26 iulie reprezintă al nouălea caz din Dâmbovița, din acest an. Celelalte focare au fost descoperite astfel: Răcari și Butimanu (21 iulie), Lungulețu (29 iunie și 24 iulie), Poiana (15 mai și 19 martie), Bădeni – Runcu (7 aprilie), Butimanu (1 februarie).

Pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Potrivit Wikipedia, boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze), tulburări digestive (inapetență, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburările respiratorii (dispnee, tahipnee, respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, adinamie, mers instabil, crampe, hiperexcitație, crize convulsive, pareze și paralizii, decubit lateral), conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul.

Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificarea lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE).

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!