Legenda Daliei

Publicitate

Dalia este o floare care se plantează de obicei în grădină, originară din Mexic, care poate fi recunoscută după tijele înalte, după florile mari și voluminoase. Perioadele în care aceste plante înfloresc sunt primăvara și toamna, în funcție de specie, deci poate reprezenta un decor natural care se întinde pe o lungă perioadă a anului.

Dalia este aleasă de cele mai multe ori pentru faptul că are o structură pompoasă, care iese în evidență și ocupă un spațiu destul de mare, dând senzația de plin. Mai mult decât atât, aceste flori au culori variate și vii, dar și un miros proaspăt și plăcut.

Din punct de vedere simbolistic, daliile sunt semnul demnității, al eleganței și al bunului-gust. În funcție de culoarea pe care o are, această plantă poate avea trimiteri distrincte:

Dacă oferiți o singură dalie, atunci doriți să semnalizați bunul-gust cu care este înzestrată persoana dragă. Dacă alegeți un decor care conține două dalii, acesta va simboliza dorința de implicare, ascensiune și participare activă.

Daliile multicolore semnifică fidelitatea sentimentelor, cele albe sunt oferite pentru a vă arăta recunoștința față de părinți, iar cele galbene pentru a vă arată bucuria față de sentimentele de dragoste împărtășite.

Având în vedere varietatea de semnificații pe care o ascunde această floare, este de la sine înțeles că legendele care au luat naștere în jurul apariției ei sunt multiple și diversificate.

Una dintre acestea dezvăluie motivul pentru care floarea este aleasă pentru a simboliza implicarea, ambiția, dar și rafinamentul divin. Se spune că după ce Mexicul a fost ocupat de spanioli, aceștia din urmă au avut ca principal plan să înlăture orice formă de păgânism, iar pentru ca acest lucru să se întâmple s-au construit numeroase biserici și mănăstiri.

Mănăestirea de la Talzteco a fost fondată de maica Encarnacion De Los Angelos, nume care se traduce “Încarnarea îngerilor”. Se pare că aceasta avea un adevărat cult pentru flori, găsindu-le puncte comune cu puritatea și puterea dumnezeiască. Lăcașul a fost închinat Maicii Domnului, iar rutina zilnică a maicilor era aceea de a orna altarul bisericii cu diverse flori, aranjamente variate, totul pentru a cinsti puritatea “Doamnei bunelor povețe”. Pasiunea maicii Encarnacion a mers până într-acolo când organiza concursuri anule de ornat altarul bisericii, dar câștigătoarea va prelua funcția de Stareță până la concursul următor.

Telinda a fost cea care a câștigat una dintre competiții și a preluat totodată și titlul de Maică Stareță, fapt ce nu era pe placul comunității, pentru că în cazul acesteia primau trăsăturile negative, precum: răutatea, dorința de răzbunare, mândria, ambiția excesivă. Totuși, regulile concursului nu puteau fi schimbate, așa că celelalte maici au sperat ca într-o bună zi Telinda să fie întrecută la îndemânare de o altă soră cu o chemare interioară mult mai puternică.

Într-o bună zi, a sosit la mănăstire o nouă soră, Gentile, care fusese florăreasă și care cunoștea foarte bine arta florilor, modele ingenioase, făcute cu gust și îndemânare. Gentile a fost văzută ca o speranță în comunitate și în mânăstire, așa că a fost așteptat cu nerăbdare următorul concurs.

Văzând ce fel de aranjamente ale Telinda, noua maică a vrut să o înfrângă pe propriul teren, și a pregătit câteva modele care să ironizeze structura clasică a Stareței. Una dintre surorile care se ocupau de curățarea chiliilor a surprins-o pe Gentile în timp ce lucra la aranjamente și i-a raportat imediat Telindei ceea ce a văzut.

În ziua concursului a fost foarte greu să se decidă câștigătoarea, având în vedere că cele două participante aveau flori și culori identice, așa că s-a făcut apel la Arhiepiscopul Mexicului. Acesta fiind la fel de indecis, a propus ca toate surorile să se strângă în rugăciune în fața statuii Fecioarei Maria, pentru a primi luminare spirituală.

În acel moment, mâna dreaptă a Feciorei s-a îndreptat înspre aranjamentele propuse de Gentile, iar toate florile ei au căpătat îndată strălucire, lumină, și s-au transformat rând pe rând în dalii.

Așadar, dalia este o floare care semnifică puterea, ambiția de a duce la capăt orice plan, dorința de împlinire a idealurilor și de a scoate la lumină adevărul din spatele oricăror fapte. Chiar dacă societatea de astăzi se află într-un permanent proces de demitizare, legendele rămân în mentalitatea colectivă ca modalitate esențială de descifrare a sensului.

Cu alte cuvinte, alegeți cu încredere daliile pentru înfrumusețarea grădinii sau a curții, dar nu uitați să le admirați din plin atunci când aveți nevoie de un plus de forță interioară pentru a trece cu bine peste un anumit moment dificil.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!