Interviu cu Constantin Florinel Gângă, coregraful Ansamblului Mugurași de la Chindie. “Dansul popular este totul pentru mine”

Publicitate

 Povești de succes cu dâmbovițeni de succes! Săptămânal, interviurile dbonline.ro cu oameni de top din județ.

Constantin Florinel Gângă este unul dintre puținii coregrafi de dans popular pe care îi oferă județul Dâmbovița în această perioadă. Dansul popular reprezintă totul pentru tânărul de 31 de ani, care terminat Facultatea de Drept, din cadrul Universității “Valahia” din Târgoviște și a urmat cursurile Școlii de Artă Populară “Octav Enigărescu” din același oraș.

Fiind jurist de profesie și manager la o firmă importantă din municipiu, “Costi”, așa cum este alintat de prieteni și colegi, este coordonatorul Ansamblului Mugurași de la Chindie, din Târgoviște.

Cu acest ansamblu, înființat de curând, a obținut două premii importante la concursul Romania’s Dance Cup, în luna martie a acestui an. Într-un interviu acordat publicației noastre, Costi ne-a vorbit pe larg ce înseamnă despre tainele coregrafiei de dans popular românesc autentic.

 

Rep.: Costi, aș dori să ne spui mai multe despre tine și despre interesul tău pentru dansul popular românesc. De unde a început povestea?

Povestea a început din copilărie. La vârsta de 10 ani am luat prima dată contact cu dansul popular. Primul meu coregraf de dans popular a fost domnul Grigore Marian, de la Ansamblul “Codrulețul” din Găești. Dumnealui a fost cel care mi-a insuflat pasiunea pentru dansul popular. Apoi am trecut pe mâna fostei bibliotecare a comunei Dragodana, doamna Gabi Chivulescu, care mi-a arătat toate joculețele din regiunea mea, iar când am ajuns la Târgoviște am activat la Ansamblul “Fir de dor”, timp de 15 ani. Tot în acest oraș am urmat Școala Populară de Arte , iar domnul Gheorghe Văduva mi-a fost instructor timp de doi ani. La Ansamblul “Fir de dor” am avut parte de cea mai frumoasă perioadă ca dansator. În cadrul ansamblului am avut parte de numeroase experiențe de neuitat.

Rep.: Vorbește-ne puțin  de perioada în care activai ca dansator…

Ca dansator, un impact puternic am trăit în momentul când am avut parte de primul turneu internațional. Acest lucru se întâmpla în anul 2007, în  Italia. În acea perioadă nu era atâta acces la tehnologia digitală ca astăzi, iar românii de acolo erau dornici să ne vadă. De obicei, noi plecam cu ansamblu după noi și era foarte frumos să auzi orchestra în spate. Ca dansator era un lucru excepțional să auzi orchestra în spate. Pot să spun că acest lucru ne motiva foarte mult. Românii plângeau când ne vedeau dansând pe scenă. Parcă nu le veneau să creadă ce văd în fața lor. Ne aplaudau și ne felicitau neîncetat. Ne lăudau pe toată durata festivalului. Cu ansamblul “Fir de dor” pot să spun că am văzut Europa. Am participat la festivaluri din Italia (de cinci ori), Spania (de trei ori), Grecia, Turcia și altele.  Pentru mine cel mai frumos turneu la care am luat parte a fost în Barcelona. La Ansamblul “Fir de dor” am activat până anul trecut.

 

“O țară fără folclor ar fi pierdută ca națiune

Rep.: Câte premii ai obținut ca dansator?

Am obținut foarte multe premii. Nici nu știu de unde să încep. Primele premii le-am obținut cu ansamblul de la Picior de Munte. Apoi au urmat premii și distinții cu Ansamblul “Fir de dor”. Cu acest ansamblu am obținut premii locale, regionale, naționale și internaționale.

Rep.: Ce presupune meseria de coregraf sau instructor de dans popular?

Este o meserie plăcută, dar dificilă. Trebuie să ai răbdare cu toți cei care vor să învețe dansul popular. În acest domeniu este o muncă titanică. Trebuie să fii serios și întotdeauna să fii în pas cu noutățile din domeniu. În lumea dansului mereu apar tehnici și mereu ai ceva de învățat. În această meserie trebuie să pui mult suflet, iar pe scurt trebuie să fii pasionat pentru așa ceva.

Rep.: Ce înseamnă folclorul pentru tine?

Pentru mine folclorul este totul. O țară  fără folclor ar fi pierdută ca națiune. Este păcat că în zona noastră au mai rămas foarte puțini oameni care mai predau folclor autentic. După cum se vede, majoritatea l-a stilizat în zilele noastre. Aproape toate concursurilor și festivalurilor de la noi din țară au ajuns comerciale, iar acest lucru nu e bine.

Rep.: Știu că în luna martie cu Ansamblul “Mugurași de la Chindie”, pe care îl coordonezi, a-ți obținut două premii importante la concursul Romanias Dance Cup…

Așa este. Pentru mine acest concurs a fost mai mult o provocare, deoarece cu acești copii am început activitatea de foarte puțin timp, din cauza pandemiei. În acest ansamblu se regăsesc copii micuți, de la 4 ani și până la 9 ani. Cu acești micuți trebuie să ai foarte multă răbdare. Prin participarea la Romania’s Dance Cup am dorit să duc copiii în fața unui juriu, pe o scenă. Tot timpul le spun că ei sunt cei mai buni. Nu mă așteptam să câștigăm două premii. Obținerea celor două premii m-a surprins și pe mine.

 

“Îmi doresc să ridic cât mai sus Ansamblul Mugurași de la Chindie”

Rep.: Cum ți-a venit ideea de a pune pe picioare ansamblul “Mugurași de la Chindie”?

În județul Dâmbovița și în municipiul Târgoviște, ansamblurile au început să piară, din păcate. Ideea mi-a venit de la următorul fapt: dacă tot fac lucruri frumoase la Glodeni și Pucioasa este nevoie să fac un astfel de lucru și în orașul Târgoviște. Ansamblul acesta trebuie să-l ridic cât mai sus în următoarea perioadă. Știu că va fi greu, dar nu și imposibil. Atât cu copiii, cât și adulții, lupt foarte mult. Visul meu este ca acest ansamblu este să ajungă unul profesionist. Poate în acest sens ne va ajuta și autoritățile locale.

Rep.: Cât de greu este să lucrezi cu copiii?

Cu copiii trebuie să ai foarte, foarte multă răbdare. Tot timpul trebuie să-i captivezi cu ceva. Cei mici se pierd imediat dacă nu-i atragi cu ceva nou. Întotdeauna trebuie să le atragi atenția. Aici mă refer la cei mititei, de 4-7 ani. Cu cei mari e altceva. Cu aceștia deja lucrezi pe suite, fiindcă înțeleg despre ce este vorba. Dar și cu aceștia trebuie să fi foarte atent pentru că și aceștia pot fi pierduți destul de ușor.

Rep.: Cum decurg antrenamentele în această perioadă de pandemie?

Foarte greu.  În această perioadă facem una –două ședințe de pregătire pe săptămână. O ședință ține 45 de minute, cu distanțare, mască. E greu, dar continuăm și în aceste condiții.

 

Nu eu am ales dansul popular, ci el m-a ales pe mine

Rep.: Ce obiective ți-ai propus cu ansmablul “Mugurași de la Chindie”?

Îmi doresc foarte mult să ne facem cunoscuți pe plan local, regional și național. Potențial există în acest sens, iar în curând o să ajungem să ne îndeplinim țelul.

Rep.: Cum identifici copiii care își doresc să devină dansatori?

De obicei, spre surprinderea mea, se selectează ei. Eu, mai puțin îi triez. Le predau la toți, iar apoi, fiecare decide dacă poate să meargă mai departe sau nu. Pot să spun că există copii cu potențial mare la noi în județ. În cea mai mare parte rămân în ansamblul copii cu înclinație spre acest domeniu.

Rep.: Pe lângă dansul popular, te mai atrage vreun alt stil de dans?

Nu. Pe mine doar dansul popular mă reprezintă. Îmi plac toate genurile de dans, ascult orice gen de muzică, dar dansul popular este totul pentru mine. Pot să spun că nu eu am ales dansul popular, ci el m-a ales pe mine.

Rep.: Povestește-ne una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-ai avut ca instructor de dans?

Au fost mai multe, dar pentru mine cea mai semnificativă a fost în momentul când am câștigat premiul I, iar copiii au venit la mine și mi-au transmis “Costi te iubim”. Pot să spun că în acel moment mi s-a făcut pielea de găină și m-am emoționat mai mult decât ei. După un astfel de moment mi-au dat lacrimile. Este un lucru greu de exprimat în cuvinte când toți copiii ansamblului te iau în brațe și îți spun asemenea cuvinte mari.

 

“Dansul înseamnă prietenie

Rep.: Ajută dansul la construirea unor identități sociale și la stabilirea unor raporturi sociale între oameni, noi deschise și mai virtuoase?

Cu siguranță. În acest domeniu se leagă numeroase prietenii. Dansul unește oamenii, în general. Eu prin dans am legat numeroase prietenii frumoase, la nivel local, național și internațional. Dansul înseamnă prietenie.

Rep.: Cum te simți când pe scenă se află copiii pregătiți de tine? Ai emoții?

Am și emoții, câteodată mai mari decât ei. De obicei, sunt foarte dur. Pe atât de drăgalași cum sunt ei la repetiții, pe atât de dur sunt când participăm la un concurs. Întotdeauna sunt strict când ne aflăm pe scenă. Disciplina, organizarea și seriozitatea sunt elemente foarte importante pentru mine. Întotdeauna vreau de la ei zâmbet și atitudine pozitivă pe scenă.

Rep.: Ce sfaturi ai pentru tinerii care vor să practice dansul popular?

Îmi doresc ca tot mai mulți tineri să vină spre dansul popular pentru ca tradițiile să nu se piardă. La toți le sugerez să imbrățișeze dansul popular autentic și nu pe cel stilizat.

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!