Interviu cu Claudiu Petcu, unul dintre antreprenorii de succes din județul Dâmbovița. “Din Claunic Auto mi-am dorit de la bun început să fac un brand”

Ionuț Parghel

Povești de succes cu dâmbovițeni de succes! Săptămânal, interviurile dbonline.ro cu oameni de top din județ.

Claudiu Petcu este managerul societății Claunic Auto și unul dintre antreprenorii de succes din județul Dâmbovița. Este un mare pasionat al domeniului auto și își folosește toată munca și priceperea pentru a-și dezvolta compania pe care a pus-o pe picioare în urmă cu 18 ani, ca afacere a unei echipe specializată în vânzarea de piese din dezmembrări, dar și piese noi. Potrivit  acestuia, activitatea la Claunic Auto este una diversificată cuprinzând mai multe paliere de activitate în județele Dâmbovița și Brașov.

Născut în 1978, managerul firmei Claunic a făcut școala generală în comuna natală Comișani, iar studiile preuniversitare la Liceul “Voievodul Mircea” din Târgoviște. Facultatea de inginerie auto a terminat-o în Brașov, iar în domeniul auto a lucrat încă din timpul facultății.

Prima dată a început să lucreze în dezmembrări, iar apoi și-a continuat activitatea profesională în vânzări  piese auto, service auto, stații ITP și rent-a-car. Permanent își dorește să fie înconjurat de oameni optimiști, curajoși și încrezători în ceea ce și-au propus să facă.

Într-un interviu acordat publicației dbonline.ro., Claudiu Petcu vorbește pe larg ce înseamnă să fi om de succes în adevăratul sens al cuvântului.

 Rep.: Domnule Petcu, în județul nostru sunteți văzut ca o persoană de succes. Spuneți-mi vă rog, cum ați defini succesul, din prisma experienței dumneavoastră profesionale, dar și a celei personale?

Succesul, din punctul meu de vedere, reprezintă foarte foarte multă muncă, puțin noroc și permanent studiu pentru a crește profesional.

Rep.: Vă invit să faceți o introducere, o relatare scurtă a activității dumneavoastră și a proiectelor în care sunteți implicat?

Activitatea pe care o desfășor este în domeniul auto. Aici sunt cuprinse partea de service auto, vânzare piese auto, dezmembrări auto, rent –a-car și stații ITP, având aceleeași activități în Târgoviște, cât și în Brașov.

 

 „Concurența ne ajută să creștem profesional”

Rep.: Ce anume v-a determinat să vă orientați spre acest domeniu?

Totul a plecat de la partea mea profesională. Fiind inginer auto am dorit foarte mult să dezvolt în acest domeniu. Pasiunea și iubirea pentru auto m-au determinat să mă orientez spre acest domeniu. Permanent învăț, dezinvăț și învăț din nou pentru că în acest domeniu totul este noutate de la zi la zi.

Rep.: Când și cum ați devenit manager al societății Claunic?

Din Claunic mi-am dorit de la bun început să fac un brand. Deja pe piața din Dâmbovița este cunoscut. Luptăm și muncim să ajungem în top 3 în Brașov în domeniul auto. Din timpul facultății am fost solicitat de către o firmă în domeniul auto, aici mă refer strict la cel mai mare importator de piese auto din România. Acolo am început această pasiune pentru partea de vânzări. Ulterior, ajungând într-un post din care nu mai puteam să evoluez am hotărât să arăt ce pot pe plan antreprenorial.

Rep.: Cât de greu este pentru o companie de dezmembrări auto, să reușească în România? Care sunt dificultățile cu care se confruntă?

Din punct de vedere al dezmembrărilor în România sectorul nu este la un nivel la care trebuie. Există la nivel național câțiva dezmembratori reprezentativi, care într-adevăr fac ceea ce trebuie să facă, iar restul este acea concurență neloială pe care o găsim peste tot. Din punctul meu, dezmembrarea trebuie să se facă la un alt nivel, începând de la tot ce înseamnă selectarea materialelor și până la valorificare. De asemenea, toți care facem dezmembrări trebuie să luptăm pentru protecția mediului în primul rând, iar ulterior să fie și un business.

Rep.: Vă place concurența?

Întotdeauna mi-a plăcut. Chiar iubesc concurența, nu face altceva decât să mă ajute să cresc și mai mult și mai mult. Concurența ne ajută să creștem profesional. În domeniul dezmembrărilor auto și în partea de service auto găsim foarte multe persoane neautorizate care dezmembrează te miri unde și cum poluează foarte mult mediul, iar autoritățile nu iau nicio măsură. Același lucru se întâmplă și pe partea de mecanici auto. De cele mai multe ori găsim prețuri la dezmembratori, cât și la mecanici, mai mari sau cel puțin egale cu ceea ce promovăm noi. Clienții merg de fapt la acele persoane cu gândul că este mult mai ieftin decât la o firmă autorizată, ceea ce este, din start greșit. Îmi place concurența loială.

 

„Gândesc strategic pe termen lung și de viitor

Rep.: Care sunt ingredientele succesului în cazul dumneavoastră?

Muncă, învățat, dezinvățat și învățat din nou.

Rep.: Activitățile în care sunteți implicat sunt foarte solicitante, ce anume vă motivează să perseverați și să obțineți performanțe?

De-alungul timpului am reușit să creez o echipă extraordinară. Avem angajați care au evoluat de la stadiul de reprezentant vânzări până la director de service, persoane care au ajuns de la secretariat la asistent manager și nu numai. Totul s-a bazat pe a delega responsabilități oamenilor și de a avea încredere în ei. Cred, că totul se rezumă la partea de oameni, profesionalism și în același timp delegând sarcinile mele către alte persoane reușesc să am timp să gândesc strategic pe termen lung și de viitor.

Rep.: Există un moment în cariera dumneavoastră în care v-ați îndoit că ați ales drumul corect, că poate ar fi trebuit să faceți altceva decât ceea ce faceți acum?

Exclus așa ceva! Este ceea ce îmi place să fac. Lucrez din plăcere și în același timp îmi place succesul.

Rep.: Dacă ar fi să vedeți drumul spre succes ca pe o călătorie, cum arată această călătorie în cazul dumneavoastră  și care sunt următoarele „destinații” pe care vreți să le bifați?

Din punct de vedere al succesului mă consider un om de succes, un om împlinit din toate punctele de vedere, atât personal, cât și profesional. Nu ne oprim aici, avem proiecte pe care vrem să le demarăm rapid. Dorim să insistăm și mai mult pentru a avea succes și mai mult pe piața din Brașov în domeniul dezmembrărilor auto și nu numai. Avem proiecte pe care dorim să le dezvoltăm la nivel național, dar momentan nu este cazul să discutăm despre ele. Mai întâi vrem să arătăm și mai apoi să povestim despre ele.

Rep.: Care a fost cea mai mare provocare pentru dumneavoastră?

Cea mai provocare profesională a fost în 2014 când a trebuit să clădesc o firmă de dezmembrări auto de la zero, având lângă mine câțiva oameni de încredere care mi-au fost alături și am reușit  să ajungem lider pe piața din Dâmbovița. Firma de care vorbesc se numește Claunic.

Rep.: Care ar fi realizarea pe care o considerați cea mai valoroasă?

Strict discutând despre acest lucru educația copiilor mei. În același timp suntem implicați în proiecte la nivel național pentru educarea altor copii, pentru a ajunge și ei la succes.

 

“Susțin munca din timpul facultății

Rep.: Cum sunteți privit de cei care au o vârstă și o experiență mai mare decât a dumneavoastră și văd pe cartea dumneavoastră de vizită titulatura de manager?

Mă învârt în anumite cercuri unde am de-a face zilnic cu oameni de succes și nu numai din domeniul auto. Întotdeauna există un respect reciproc.

Rep.: Cât de mult contează experiența de muncă și cât de mult contează studiile? Credeți că e important să lucrezi încă din timpul facultății, de exemplu?

Susțin această muncă din timpul facultății. Te ajută să crești, să înțelegi, să te perfecționezi și în același timp oricând poți lucra pentru o companie de succes.

Rep.: Din punctul dumneavoastră de vedere, care credeți că ar trebui să fie primele calități, ce nu ar trebui să lipsească unui om de succes?

Ambiție, perseverență, sinceritate, onestitate.

Rep.: Cum decurge o zi normală din viața dumneavoastră?

Aș prefera să spun mai mult, nu despre o zi ci despre o săptămână, pentru că la mine totul se rezumă la săptămână. În anumite zile ale săptămânii, când stau în județul Dâmbovița, în fiecare dimineață mă întâlnesc cu colegii, povestim, discutăm, suntem colegi, nu avem relația de șef-angajat și în același timp câteva ore la firma de dezmembrări, câteva ore la firma de service-auto, mai puțin timp pe partea de ITP, mai puțin timp la magazinul de piese auto, la rent-a-car identic. De asemenea, în altă zi, vizită la Brașov. Acolo merg cel puțin odată pe săptămână, unde am discuții și diverse întâlniri, începând de la colegi și până la alți parteneri de genul acesta.

 

“Învață, dezinvață și învață din nou!”

Rep.: Care ar fi activitățile care reușesc să vă încarce pozitiv?

Permanent sunt încărcat pozitiv. Întotdeauna văd numai partea plină a paharului. Orice activitate din domeniul auto mă încarcă pozitiv. Cea mai mare problemă o reprezintă în continuare calitatea angajaților, unde noi mulțumim lui Dumnezeu, avem oameni de calitate.

Rep.: Aveți vreun model după care vă ghidați profesional?

Din punct de vedere profesional îmi place partea de antreprenoriat, îmi place să cunosc oameni de succes. Persoanele care și-au pus amprenta în viața mea au fost oameni de succes din domeniul auto. În același timp, oameni de succes pentru mine au fost cei despre care am citit în diverse cărți, începând de la Robert Kiyosaki și alții.

Rep.: Ce sfaturi le-ați da celor care abia ies de pe băncile facultății și visează la o carieră în management?

Sfatul meu este să facă tot ce am făcut și eu. Adică, am început de la a dezmembra, a repara, de la a fi om de vânzări, de a fi recepționer într-un service auto până la ajunge director, iar mai apoi manager. Trebuie luat totul de jos ca să știi ceea ce trebuie să ceri ulterior în momentul în care ajungi un manager de succes.

Rep.: Aveți vreun motto după care vă ghidați?

Învață, dezinvață și învață din nou!

Rep.: Mai o singură întrebare pentru dumneavoastră. Ce anume ați fi vrut să vă mai întreb și v-ar fi plăcut să răspundeți?

Mi-ar fi plăcut să discutăm mai mult despre partea de educație unde în ziua de astăzi, cel puțin, cei tineri nu sunt la nivelul la care trebuie. Mi-ar fi plăcut să discutăm despre proiectele pe care le avem cu un liceu din Brașov, unde suntem implicați într-un proiect la nivel național pe partea de formare profesională. Am încercat să aducem acest proiect și în Dâmbovița, dar ne-am lovit de anumite probleme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!