Info turism. Peștera Ialomiței din Dâmbovița, cea mai vizitată peșteră din Munții Bucegi

Publicitate

Deschisă zilnic între orele 09:00 – 16:00, în perioada de iarnă, Peștera Ialomiței din Bucegii Dâmbovițeni este cel mai vizitat obiectiv turistic din județ.

Peștera Ialomiței din Bucegi este situată in localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.560 m.

Scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna, ce si-a primit numele de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele, Peștera are farmecul și secretele ei pe care nu ți le dezvăluie decât dacă îți iei inima în dinți să-i treci pragul.

Peştera Ialomiţei, cea mai importantă formaţiune carstică a Bucegilor, a fost reabilitată şi modernizată, cu ajutorul fondurilor europene, proiect inaugurat în 25 iulie 2015.

La acea vreme, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în calitate de beneficiar, a obţinut finanţare nerambursabilă prin programul Regio, în valoare totală de 6.415.654,31 lei (valoarea totală eligibilă a reprezentat 4.533.196,07 lei – fonduri FEDR 4.180.254,38 lei; fonduri de la bugetul naţional 352.941,69 lei).

Contractul de finanţare s-a derulat pe parcursul a 40 de luni, având ca obiectiv dezvoltarea zonei montane din judeţul Dâmboviţa, prin creşterea activităţii turistice în zona Peşterii Ialomiţei. Investiţia realizată cu sprijin Regio a avut ca rezultat crearea condiţiilor optime pentru vizitarea peşterii, cu acces îmbunătăţit pentru turişti, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi.

Acest monument natural reprezintă un punct de mare interes pentru turismul judeţului, fiind cea mai vizitată peşteră din Munţii Bucegi.

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!