Gunoiul, o mare problemă în Dâmbovița! Groapa de deșeuri de la Aninoasa aproape s-a umplut, după ce au fost depozitate gunoaie din alte județe

Publicitate

Ionuț Parghel

Situația gropii de gunoi de la Aninoasa a ajuns să fie tot mai delicată la început de 2020. Depozitele acesteia au ajuns să fie aproape pline după ce 500 de tone de gunoi au fost aduse în Dâmbovița din județele învecinate.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a transmis zilele trecute că situația gropii încalcă termenii contractului.

“Peste 500 de tone au fost aduse din alte județe şi s-a propus, conform prevederilor contractuale, mărirea redevenţei datorate consiliului judeţean cu 10 %, dar această măsură urmează să o ia consiliul director şi adunarea generală a ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, n.r.) Deşeuri. Au fost aduse deşeuri şi din judeţul Dâmboviţa, dar şi din judeţe învecinate.
Contractul de concesiune încheiat nu permitea operatorului să facă acest lucru. Este clauză de mărire a redevenţei, dar se poate ajunge şi la rezilierea contractului. Măsurile trebuie dispuse gradual, că e uşor să reziliezi, dar ce faci?! Cine face operarea gropii, achiziţie publică. Avem agenţi de supraveghere ai ADI, care trebuiau să vadă”.

Administrația județeană caută soluții pentru depozitarea deșeurilor din Dâmbovița, dar și pentru colectarea selectivă, care în acest moment se face  doar în câteva zone din Târgoviște.

În acest sens, CJ Dâmbovița vizează să construiască în zona Titu o stație mecanico-biologică. Dar, pe această temă există un litigiu cu administrația locală, care nu este de acord cu realizarea unei asemenea investiții în apropierea orașului. Pe de altă parte, în 2018, în Titu,  ridicarea gunoiului de la groapa care deservea zona de sud a județului Dâmbovița a fost sistată după ce s-a umplut.

Groapa de gunoi de la Aninoasa este singura funcțională în Dâmbovița. În acest moment, la Aninoasa, prima celulă este plină, iar a doua a ajuns la 20% din capacitate. Mai mult de atât, localnicii zonei se plâng de mirosul ce vine de la depozitul de gunoi. Președintele CJ Dâmbovița, Alexandru Oprea, suspectează “că nu s-a făcut acoperirea așa cum trebuie sau compactarea”.

Acesta a mai transmis că legat de selectarea colectivă a deșeurilor este nevoie de investiții, iar operatorul care colectează și transportă gunoiul în Dâmbovița nu le face pentru că în acest an îi expiră contractul de prestări servicii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!