Focar de pestă porcină la Mănăstirea Viforâta. Animalele au fost omorâte de veterinari

Publicitate

Pesta porcină africană continuă să facă pagube în județul Dâmbovița. Astăzi, a fost confirmat un nou focar de pestă porcină în județul nostru.

De această dată, în Ajunul Crăciunului, virusul a fost confirmat la Mănăstirea Viforâta și potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului, animalele au fost omorâte de veterinari.

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 24.12.2019, ora 10.30,  ca urmare a confirmării la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița,  într-o exploatație non-profesională  aparținând Mănăstirii Viforâta din comuna Aninoasa.  A fost adoptat, în cadrul ședinței, planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate decizia de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din exploatația  afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localități Aninoasa, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarului.

De asemenea, tot în cadrul ședinței de astăzi a fost adusă la cunoștință confirmarea a  noi cazuri de pestă porcină africană, la porcul mistreț, pe raza următoarelor fonduri de vânătoare: 28 Finta-2 cazuri, 13 Runcu-1 caz, 23 Ocnița-1 caz.

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!