Elevi din Dâmbovița au participat la cursurile ”De-a arhitectura”. Beneficiile orei de arhitectură pentru copii

Publicitate

Aproximativ 4800 de şcolari din ciclul primar şi gimnazial au participat, în anul şcolar ce a luat sfârşit, la cursurile ”De-a arhitectura” dedicate educaţiei de arhitectură şi mediu construit. Elevii din cele 192 de clase din 47 de localităţi, dintre care 24 de clase în zona rurală, au studiat o oră pe săptămână timp de un an şcolar, sub îndrumarea tandemului cadru didactic-arhitect voluntar, în total 192 de învăţători şi 179 de arhitecţi în 32 de județe, printre care și Dâmbovița.

Copiii care au parcurs cursul “De-a arhitectura în oraşul meu” vor înţelege altfel spaţiile din jurul lor, vor aprecia armoniile şi memoria locului, vor pune întrebări mai pertinente edililor în deciziile de amenajare a spaţiului public şi vor fi cetăţeni mai informaţi, mai responsabili şi mai interesaţi de mediul în care trăiesc.

Cei mai mici, care au trecut prin cursul “De-a arhitectura mini”, au învăţat despre arhitectură, într-o joacă serioasă, prin activităţi hands-on şi vor fi mai curioşi despre mediul care îi înconjoară, mai atenţi la oraşele şi satele în care locuiesc.

Elevii mai mari, care au finalizat programul “De-a arhitectura în şcoala mea”, au descoperit şi şi-au dezvoltat un mod de gândire şi de abordare a problemelor specific arhitecţilor şi designer-ilor (“design thinking”), în acelaşi timp au fost ghidaţi de arhitecţi în investigarea şcolii lor, în identificarea aspectelor legate de clădire pe care doresc să le îmbunătăţească şi în realizarea de propuneri de proiect pentru acestea.

Toate cursurile s-au încheiat cu expoziţii ale proiectelor elevilor: fie macheta unui orăşel la care a lucrat întreaga clasă, fie diverse construcţii sau personaje realizate de-a lungul anului de către cei mai mici, care lucrează mai bine individual, fie propunerile pentru şcoala în care studiază realizate de elevii de gimnaziu, propuneri care în unele cazuri devin proiecte reale, implementate chiar de elevi.

Asociaţia De-a Arhitectura a fost înfiinţată în ianuarie 2013 de către şase arhitecţi şi îşi propune o îmbogăţire a culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale prin educaţia copiilor care sunt şi “formatori de opinie” ai părinţilor lo

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!