Un sondaj realizat de INSCOP expune efectele pe care le are fenomenul fake-news și dezvoltarea curentului naționalist în România, precum și opinia românilor despre propaganda făcută în țara noastră, potrivit Dcnews.ro.
În urma acestui sondaj s-a demonstrat că un român din cinci crede că UE duce acțiuni de dezinformare în țara noastră. Unele persoane, precum cele cu vârsta trecută de 44 de ani, cu un nivel de educație mai ridicat, cu locuința în mediul urban, sau cei care utilizează în mod frecvent rețelele de socializare sunt mult mai conștienți de aceste campanii de dezinformare, potrivit aceleiași surse.
Conform sondajului 24% dintre români cred că Rusia este principala țara care susține acțiuni de propagandă, dezinformează și răspândește știri false în țara noastră. Potrivit surselor, persoanele cu această opinie au vârsta cuprinsă între 30 și 44 de ani, precum și cei de peste 60 de ani, scrie Dcnews.ro.
Uniunea Europeană se află pe locul doi în acest clasament cu 18,5% dintre răspunsuri, urmată de China cu 14,8%, Ungaria cu 9,2%, SUA cu 9,2% și Germania cu 3,3%. Totodată, 1,6% dintre cei chestionați consideră că altă țară susține astfel de acțiuni în România, iar 19,4% nu știu sau nu răspund, conform aceleiași surse.
”Procentul mare de persoane care nu percep natura intereselor propagării știrilor false, precum și procentul mare de tineri cu studii primare și medii, preponderent din zonele rurale, care cred că UE dezinformează, accentuează necesitatea unui plan de măsuri convergente din zona guvernamentală, a societății civile, a asociațiilor profesionale și media pentru reducerea acestei vulnerabilități societale. În lipsa unui astfel de plan, pe termen lung aceste tendințe pot regresa preferințele electorale către autocrație și distanțarea față de vest în concordanță cu trendul actual din Ungaria, Polonia sau Serbia”, a declarat Dan Andronache, vice-presedinte True Story Project, potrivit Dcnews.ro.