Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității au lansat Colecția Studii și documente din Arhiva Securității

Publicitate

Lansarea Colecției STUDII ȘI DOCUMENTE DIN ARHIVA SECURITĂȚII – eveniment organizat de Editura Cetatea de Scaun și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2024, desfășurat între 29 mai și 2 iunie, la Romexpo București.

Colecția apărută la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște – din care au fost finalizate și prezentate primele trei volume – a suscitat un interes major, și pe bună dreptate, întrucât subiectele abordate de cercetători renumiți ai CNSAS reprezintă o premieră pentru specialiști și publicul larg.

Este vorba despre următoarele volume apărute în premieră la Bookfest: „România Socialistă și Interpolul (1972–1989). Poliție, terorism și trafic de droguri în timpul războiului rece”. Autor: Valentin Gheonea; „Dinu N. Movilă. Istoria unei vieți”. Ediție îngrijită de Alina Ilinca și Liviu Marius Bejenaru și „Nici un atentat!” – Organizarea antiterorismului în România (1948-1989)”. Editori: Florian Banu, Luminiţa Banu.

Cele trei titluri au fost lansate în cadrul unui eveniment de două ore, ce a avut loc pe 31 mai 2024 la Cafeneaua Artelor, iar despre cele trei volume a vorbit și prof. Adrian Cioroianu, într-o amplă prezentare a noilor titluri ale Editurii Cetatea de Scaun, ce a avut loc a doua zi, sâmbătă, 1 iunie, ambele în cadrul Bookfest.

Au luat cuvântul editorii și autorii, alături de dr. Constantin Buchet, președintele Colegiului CNSAS și dr. Silviu B. Moldovan, directorul Direcției Cercetare, Expoziții, Publicații a CNSAS.

Dr. Constantin Buchet a transmis felicitări colectivului CNSAS, subliniind că acesta „a impus Consiliul pe harta istoriografiei”.

Tema primului volum „România Socialistă și Interpolul (1972–1989). Poliție, terorism și trafic de droguri în timpul războiului rece”. Autor: Valentin Gheonea, nu a mai fost abordată din perspectiva monografică, așa cum a arătat dr. Silviu Moldovan. „O carte perfect echilibrată, care își duce concluziile până la sfârșit și oferă un capital important despre cazuistica de colaborare a României cu Interpolul”.

Cosmin Budeancă, expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER), a arătat că autorul surprinde momente importante din istoria ultimilor 17 ani de regim comunist.

Cu modestia autorului, care vrea ca publicul să-i descopere munca, Valentin Gheonea a declarat că acest volum a apărut de la „un document emis de Securitate în care se spunea cum poate fi folosit Interpolul de către Securitate. Partea interesantă este că documentul spunea că nu poate fi folosit”, a declarat autorul care a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat și sprijinit în apariția lucrării.

În ceea ce privește al doilea volum din colecția Studii și documente din Arhiva Securității – „Dinu N. Movilă. Istoria unei vieți”. Ediție îngrijită de Alina Ilinca și Liviu Marius Bejenaru – acesta este o Saga familială. „Un drum pe care, dincolo de memoria istorică, autorii l-au pus într-o discuție complementară cu dosarele de urmărire”, așa cum sublinia dr. Buchet, amintind că, în acea perioadă,  „jandarmii erau «senzorii sociali» pentru mecanica puterii în ceea ce însemna lupta de sovietizare”. Dinu N. Movilă a fost ofițer de jandarmi și, printr-o conjunctură teribilă de viață, a ajuns prizonier de război în URSS, timp de 11 ani.

„Memorialistica foștilor prizonieri de război reprezintă o sursă importantă pentru evidențierea dramelor trăite de aceștia”, a precizat dr. Silviu Moldovan.

În ceea ce privește al treilea volum –  „Nici un atentat!” – Organizarea antiterorismului în România (1948-1989)”. Editori: Florian Banu, Luminiţa Banu – acesta a apărut chiar în acest an, când se împlinesc 50 de ani de la înființarea formațiunilor antitero în România, iar despre autori dr. Silviu Moldovan a declarat  că „s-au făcut cunoscuți și prin faptul că, atunci când apucă o problemă istoriografică o storc până la ultima picătură”.

Din punctul de vedere al temei, cartea este o contribuție necesară și așteptată pentru studierea și înțelegerea unei fațete mai puțin cunoscute a regimului comunist.

Volumul cuprinde 57 de documente, depistate în Arhiva CNSAS, la Arhivele Naționale Istorice Centrale și la cea a Comandamentului Național al Jandarmeriei.

Cititorii vor descoperi lucruri extrem de interesante despre fenomenul terorist din România comunistă, dar și despre activitatea antiteroristă și fotografii document.

Volumele pot fi comandate aici:

https://cetateadescaun.ro/product/romania-socialista-si-interpolul-1972-1989-politie-terorism-si-trafic-de-droguri-in-timpul-razboiului-rece/

https://cetateadescaun.ro/product/dinu-n-movila-istoria-unei-vieti/

https://cetateadescaun.ro/product/nici-un-atentat-organizarea-antiterorismului-in-romania-1948-1989

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!