Dragobetele, sărbătorit la Biblioteca Județeană “I. H. Rădulescu” Dâmbovița

Publicitate

Ionuț Parghel

Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români – a fost marcat, astăzi, la sediul Bibliotecii Județene “I. H. Rădulescu” Dâmbovița.

În programul organizatorilor s-au regăsit momente muzicale, recital poetic, expoziție de obiecte tradiționale și vizionare de film.

La eveniment au participat elevi și profesori de la Colegiul Național “Constantin Cantacuzino” Târgoviște, Colegiul Economic “Ion Ghica” Târgoviște și Liceul Tehnologic “Nicolae Ciorănescu” Târgoviște.

 

24 februarie: De se numește Dragobete și ce înseamnă această sărbătoare

În cultura populară română există o legendă numită “Legenda lui Dragobete” care vorbește de Dragobete ca fiind fiul babei Dochia, o tânără deosebit de frumoasă. Legenda spune că ar fi adormit într-o poiană, iar Duhul Muntelui s-ar fi fi transformat în ceață și ar fi lăsat-o însărcinată. După 9 luni de zile, s-ar fi născut Dragobete, fiul acesteia, care la naștere ar fi avut patru ursite.

Primăvara care i-a dăruit iubirea, prospețimea florilor și tinerețea fără bătrânețe, Vara care i-a dăruit dulceața fructelor și căldura dragostei, Toamna care i-a oferit un fluier pentru a-i înveseli pe oameni cu cântele lui, iar ce de-a patra ursitoare, Iarna i-a dat o îmbrăcăminte albă cu sclipiri de diamante.

Dragobete a ajuns să fie îndrăgit și iubit de femei, cât și de bărbați. Se pare că, toate darurile l-au ajutat să seducă toate tinerele care îi ieșeau în cale, motiv pentru care a devenit simbolul dragostei. Totuși, într-o zi, când deja era tânăr fecior, a întâlnit un înțelept care l-a dus în munte și l-a învățat totul despre plante și animale. În plus, în noaptea de 23 spre 24 februarie, apărea în visele băieților și îi învăța tainele iubirii.

După sute de ani în care Dragobete i-ar fi învățat pe oameni să iubesacă, el a murit și a fost transformat într-o plantă numită “Năvalnic”, care apare primăvara devreme în poieni.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!