Cumulul pensiei cu salariul, la un pas de a fi interzis. Ce categorii sunt vizate

Publicitate

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la un proiect de act normativ privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat.

Potrivit ministrului, Violeta Alexandru, deocamdată se adună toate informațiile legate de persoanele cărora urmează să li se aplice această măsură.

Ministrul Muncii a explicat că o asemenea decizie are legătură în primul rând cu faptul că trebuie să existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta la care pot lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează tot în sistemul public, în acest sens premierul Ludovic Orban afirmând ieri că sunt vizați, de exemplu, foarte mulți polițiști cărora sistemul le permite să iasă la pensie la o vârstă la care pot încă lucra în alte domenii.

“Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare. Acesta este principalul raţionament care m-a determinat să mă apuc de elaborarea unui asemenea proiect”, a subliniat ministrul Violeta Alexandru.

O măsură similară a fost adoptată, în primăvara anului 2009, de Guvernul Emil Boc, care a decis, printr-un proiect de lege, interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat pentru cei care aveau o pensie mai mare de 1.700 de lei, valoarea salariului mediu brut pe economie.

Interdicția cumulului pensiei cu salariul a fost ridicată în septembrie 2014.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!