Cum te protejezi de penele de curent

Publicitate

Nevoia de a avea acces la o sursă de electricitate este, astăzi, indispensabilă. Foarte puţine sunt activităţile care se pot produce fără curent electric, acţiunile noastre de zi cu zi depinzând foarte mult de sursa de curent. Atât în mediul casnic, cât şi în cel industrial, aproape că nu ne mai putem imagina viaţa fără curent, pornind de la lumina generată de sursele de iluminat, până la aparatura indispensabilă şi la gadget-urile care se încarcă la priză. Electricitatea reprezintă astfel un capitol extrem de elaborat care face parte din structura unei clădiri, indiferent care este destinaţia acesteia.

Pana de curent

O pană de curent, denumită şi întrerupere de curent, este reprezentată de întreruperea alimentării reţelei electrice dintr-o anumită zonă. Întreruperile de curent pot fi pe termen lung sau scurt, iar cauzele care le generează sunt variate. Se pot manifesta defecţuni la centrala electrică furnizoare, deteriorări pe liniile electrice  de transport, scurtcircuite sau supraîncărcări ale reţelei electrice, precum şi  deteriorări ale sistemului de distribuţie. Aceste căderi de curent, mai cu seamă dacă sunt pe durată lungă, au un impact critic asupra zonelor în care se produc. 

Indiferent dacă este vorba de zona rurală sau urbană, o pană de curent de proporţii afectează sever infrastructura şi conduce la apariţia situaţiilor de urgenţă, în care instituţii importante nu mai pot funcţiona optim, de la spitale,  până la cele de telecomunicaţii şi intervenţie rapidă.  O pană de curent pe termen lung afectează în mod semnificativ mediul casnic, astăzi totul într-o locuinţă depinzând de sursa de electricitate. Astfel, este indicat a lua în calcul aceste contexte nedorite, încercând să iei câteva măsuri care să-ţi protejeze casa, aparatura şi calitatea vieţii.

Măsuri de protecţie

În primul rând, înainte de a lua în calcul o pană de curent, asigură-te că instalaţia electrică a casei tale este perfect funcţională şi răspunde specificaţiilor tehnice ale aparaturii care funcţionează cu electricitate în casa ta. Nu improviza şi nu face modificări sau reparaţii dacă nu eşti specialist în domeniu. Ori de câte ori sesizezi o problemă, apelează la profesionişti şi asigură-le acces către punctele vizate. Nu supraîncărca reţeaua electrică şi nu lăsa în funcţiune aparate care nu mai corespund din punct de vedere tehnic. Cu o instalaţie electrică perfect funcţională şi sigură, îţi vei proteja casa şi familia. 

Însă orice instalaţie electrică depinde de o centrală electrică furnizoare, iar în cazul unei pene de curent, este indicat să aplici urgent câteva măsuri de protecţie. Odată întrerupă alimentare ci electricitate, încearcă să nu mai deschizi frecvent frigiderul, păstrând astfel pentru cât mai mult temperatura optimă a acestuia, necesară păstrării alimentelor într-o stare optimă, cât şi a medicamentelor care necesită păstrare la rece. Este indicat să ai la îndemână o geantă frigorifică, utilă în cazul în care pana de curent este de lungă durată, iar anumite produse, cum ar fi medicamentele, necesită păstrarea exclusiv la rece.  Pentru perioadele extreme, caniculă sau ger, limitează transferul termic exterior-interior, închizând ferestrele şi deschizând cât mai puţin uşa de la intrare, păstrând astfel pentru cât mai mult timp temperatura ambientală anterioară penei de curent. 

Dacă locuieşti într-o zonă unde penele de curent se produc frecvent, este indicat să ai grijă ca bateria telefonului să fie încărcată în permanenţă. Dacă pana de curent persistă, iar în casă locuiesc persoane vârstnice sau copii mici, în special pe timpul iernii, atunci când nu se mai poate asigura încălzirea casei, se recomandă transportarea acestora într-un loc sigur. Însă, cea mai eficientă măsură de prevenire a daunelor pe care le poate genera o pană de curent, o reprezintă montarea de generatoare electrice.

Generatorul electric

Generatorul electric reprezintă echipamentul care asigură curent electric atunci când sursa nu mai este disponibilă. Acest echipament are rolul de a transforma energia mecanică sau chimică,  în energie electrică. Circuitul  electric astfel generat este direcţionat prin cabluri către punctele de interes, asigurând astfel electricitatea necesară funcţionării aparaturii electrice din casă. Un generator electric funcţionează pe combustibili, benzină sau motorină, şi  este format dintr-o serie de componente, motor, alternator, sistem de combustibil, regulator de voltaj, sistem de răcire şi eşapament, sistem de lubrifiere, baterie, panou de control şi carcasă. Pentru uzul casnic, sunt recomandate generatoarele portabile, uşor de manevrat.  Întotdeauna, generatorul va fi poziţionat în afara casei.

Cum alegi generatorul potrivit

Atunci când te hotărăşti să îţi asiguri sursa de electrictate folosind un generator, trebuie să ţii cont de câteva recomandări. Generatorul va fi ales în funcţie de putere, astfel că este necesară efectuarea unui calcul exact al puterii consumate de toate echipamentele electrice care funcţionează în casă, căruia i se adaugă un extra necesar de putere, pentru eventualele fluctuaţii. Astfel, vei alege generatorul a cărui putere corespunde nevoilor casei. Vei ţine cont şi de  tensiunea de alimentare, care ar trebui să fie compatibilă cu cea a locului în care va fi amplasat. Cu un generator bine ales, raportat la specificul echipamentelor electrice din casă, vei face faţă cu bine penelor de curent care se produc, iar confortul mediului tău casnic nu va mai fi afectat.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!