Mult râvnitul Trofeu ,,Crizantema de Aur” la Secțiunea Creație a fost câștigat anul acesta de către compozitorul Dumitru Caulea, din Cernăuți (Ucraina), iar ceea ce a dat viață piesei a fost vocea Georgetei Plută, profesor de canto la Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, dar și câștigătoare a Premiului special „Ioana Radu” 2016.
Melodia interpretată de Georgeta Plută la ediția din acest an la Festivalul ,,Crizantema de Aur” a fost ,,Din valurile vremii”, versuri: Mihai Eminescu.
După adjudecarea trofeului, compozitorul Dumitru Căulea a transmis că norocul i-a surâs în acest la prestigiosul festival de la Târgoviște.
,,O seară magică! Trofeul <<Crizantema de Aur>>, secțiunea Creație, al doilea an consecutiv vine la Cernăuți. Anul trecut în brațele Luminiței Demianic, vicepreședintele Societății “Armonia”, iar în acest an norocul mi-a surâs și mie.
Doresc din suflet să mulțumesc interpretei Georgeta Plută, care doi ani la rând, prin interpretare și suflet, a adus 2 Trofee la Cernăuți. Cu <<Lacrima>> pentru Luminița, în 2023, pe minunate versuri ale Cameliei Florescu, și astăzi, pe muzica mea <<Din valurile vremii>> pe versurile marelui nostru poet Mihai Eminescu.
Alese mulțumiri aduc membrilor Orchestrei ,,Romanța”, muzicieni de mare mare valoare, având în față un adevărat Maestru – Alexandru Ilie! Ce pot spune inimii și sufletului Festivalului ,,Crizantema de Aur” de la Târgoviște, directorului artistic, distinsei doamne Alina Mavrodin Vasiliu? O mândrie de a vă cunoaște și onoare pentru colaborare.
Sunt sigur de viitorul măreț al Festivalului ,,Crizantema de Aur” sub bagheta și grija dumneavoastră! Un mare bravo pentru organizatori și sponsori! Romanța ne unește”, a transmis câștigătorul Secțiunii Creație a festivalului.
Dumitru Caulea este compozitor, interpret, dirijor, originar din Republica Moldova, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, catedra de interpretare muzicală, secția Canto clasic. Este președintele Societății Muzicienilor Români „Armonia” din Cernăuți, Ucraina. De-a lungul carierei a obținut peste 40 de premii la concursuri naționale și internaționale de muzică clasică, populară și ușoară. Este laureat al edițiilor din 2021, 2022 și 2023.
Festivalul de renume, ce a ajuns la a 57-a ediție, s-a desfăşurat la Cinematograful Independența din Târgovişte, în perioada 17-19 octombrie.
La concursul de creaţie au participat 13 creatori cu romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale. Festivalul, aflat la ediţia 57, a fost organizat sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
Ultima seară a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, cel mai longeviv festival din România, a fost brodată în muzică de calitate, emoții, lacrimi de fericire, surprize și satisfacția unui vis dus până la capăt.
Premiile acordate la Secțiunea Creație a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” 2024
-Crizantema de Aur: Dumitru Caulea (Cernăuți);
-Premiul I: Horia Făgărășanu ( Timișoara);
-Premiul II: Vasile Jercan ( București);
-Premiul III: Petre Marcel Vârlan ( Brașov);
Premiul Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova: Bela Andrași ( Lupeni);
-Premiul Fundației „Henri Mălineanu”: Georgia Martin ( Wiesbaden -Germania);
-Premiul special „Cetatea Romanței”: Camelia Florescu ( București);
-Premiul special „Romanța ne unește”: Mircea Andreescu (București);
-Premiul special „Tinerețea Romanței”: Adrian Beldiman (Chișinău);
-Premiul special „Ionel Fernic”: Stelian Apostol (Târgoviște).
Premiile acordate la Secțiunea Interpretare a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” 2024
-Trofeul Crizantema de Aur: Andreea Cristina Tican (Bălți);
Premiul I: Veronica Răceală (Constanța);
Premiul II: Eduard Benedict (Bacău);
-Premiul III: Alina Ichim (Brașov);
-Premiul Fundației „Henri Mălineanu”: Ionela Mardare Mirică (Piatra Neamț);
-Premiul special „Cetatea Romanței”: Valentina Elena Verlan (Dumbrăvița -Timiș);
-Premiul special „Romanța ne unește”: Laurențiu Coșnea (Craiova);
-Premiul special „Tinerețea Romanței”: Oana Lacramioara Berbec (București);
-Premiul special „Ioana Radu”: Camelia Țârlea ( Stutensee Baden – Germania).