CJAS Dâmbovița: Un pas înainte pentru bolnavii de cancer! Legea pentru prevenirea și combaterea cancerului în România

Publicitate

Cancerul a fost și va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel național, cât și la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între  30 și 69 de ani) în 134 de țări potrivit OMS -International Agency for Research on Cancer.

La nivel național, un prim pas spre normalitate îl reprezintă Legea nr. 292/08.11.2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, lege prin care a fost aprobat “Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România”, si care va intra in vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

Planul urmează să fie implementat pentru perioada 2023—2030 și reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire și combatere a cancerului la nivel național.

Conform actului normativ, toți cetățenii români au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, sociala și de susținere psihologică cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului, după cum urmează:

a) servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului;

b) servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative;

c) servicii de psihooncologie, onconutriție și oncofertilitate;

d) servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

Serviciile se asigură prin intermediul furnizorilor de servicii organizați conform legii, în funcție de specificul serviciilor acordate și de nevoile particulare ale fiecărui beneficiar.

Printre obiectivele generale ale Planului regăsim “Introducerea testării imunohistochimice și genetice, si decontarea acestor testări în situații clar stabilite”.

În acest moment, în România NU există niciun program și niciun protocol de testare genetică/testare comprehensivă genomică la nivel național pentru biomarkerii validați pentru diagnosticul de precizie al cancerului. Testarea, când se realizează, se face pe baza voucherelor companiilor farmaceutice, corelate cu prescrierea medicamentelor din portofoliu. Consecința este că testarea nu este reflexă și nu toți pacienții sunt testați, conform ghidurilor internaționale, înainte de a se iniția terapia.

Astfel, ca urmare a implementarii Planului, incepand cu anul 2023 se va realiza decontarea din FNUASS a testării imunohistochimice și genetice pentru identificarea corectă a tipului histopatologic tumoral și a mutațiilor genetice, dar și updatarea acestor paneluri ori de câte ori este necesar.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!