Cele Mai Apreciate Cărți Pentru Copii și Tinerii Adolescenți

Sursă foto: pikwizard.com
Publicitate

Alege corect cărțile pentru copii

Cele mai bune cărți pentru copii captează imaginația, stimulează dragostea pentru lectură și rămân alături de cititori de mult timp după trecerea copilăriei. Este foarte importantă dezvoltarea psihică a copilului indiferent de vârstă. Această dezvoltare se poate realiza cu ajutorul cărților în mod special. 

În cazul celor mici este ideal să răsfoiască ei singuri diferite cărți doar cu poze sau chiar și cu scris. După ce se întâmplă acest lucru, începe practic magia, fără să știe, copilul deschide ,,poarta” unei lumi necunoscute lui. Cărțile pentru copii sunt uși către emoție, informare, implicare și empatie. Practic, acestea sunt tărâmuri pe care cei mici își doresc să le descopere încă de mici. 

Dacă ești părinte sau dacă îți plac copiii trebuie să știi că este foarte important ce materiale educaționale pentru copii și adolescenți alegi. Pare simplu, dar nu este chiar așa. Să ne gândim la o carte care are în centru ei trei zâne. Aceeași lectură poate avea două efecte puse în antiteză la doi copii de aceeași vârstă. Pentru unul dintre prichindei, zânele ar putea părea ceva minunat, în schimb, pentru celălalt ar putea părea ceva înfricoșător. 

Contează foarte mult temperamentul copilului, de aceea, atunci când vrei să-i cumperi unui băiețel o carte, e bine să alegi deseori ceva neutru, spre exemplu o carte care are ca subiect animalele, fructele, legumele sau ceva de acest gen. Sigur aceasta este metoda cu care nu vei da greș! 

Lista celor mai apreciate cărți pentru cei mici

Cartea ,,The Very Hungry Caterpillar’’, scrisă de scriitorul Eric Carle, este dedicată copiilor mici care au în jur de doi-trei ani. Unele dintre cele mai populare și căutate cărți pentru copii sunt cele cu omizi. Pare puțin ciudat pentru cei care citesc probabil cărți de psihologie sau de dezvoltare personală, dar adesea aceste insecte sunt colorate în mai multe culori, culori care până la urmă atrag orice copil. 

Cartea ,,The Very Hungry Caterpillar’’ a fost selectată în mod continuu drept una dintre cele mai bune cărți pentru copii scrise vreodată, s-au vândut în patruzeci și unu de milioane de exemplare în întreaga lume de când a fost publicată, adică din anul 1969.

O altă carte dedicată aceleiași categorii de vârstă este ,,Dream Big, Little One”, scrisă cu mare pasiune de Vashti Harrison. Această lectură este o înșiruire de ilustrații izbitoare care înfățișează femeile negre din istorie. ,,Dream Big, Little One” a fost publicată în 2018. Cartea prezintă optsprezece pionieri curajoși prezentați ca niște adevărații supereroi într-un format pe care cu siguranță îi vei iubi.

Opera ,,Knuffle Bunny”, scrisă de Mo Willems, este o poveste plină cu emoții. Cartea aceasta este perfectă pentru toți cei care au sau au avut o jucărie preferată. Practic aici poți afla ce se întâmplă atunci când o jucărie dragă ție dispare – o situație pe care mulți copii o pot simți.

În cazul în care vrei să-i faci o bucurie mare unui copil care are între trei și cinci ani, cumpără-i cartea ,,The Story of My Open Adoption’’, scrisă de autorul Leah Campbell. Povestea lui Leah Campbell pictează o imagine care transmite profunzime, emoție și căldură. În această poveste dulce și sensibilă apărută în anul 2020, un copil veveriță merge să-și cunoască prima familie adoptivă de iepuri. Această carte este o alegere excelentă pentru familiile care se confruntă cu adopția și pentru copiii sau tinerii care sunt adoptați.

De asemenea, cartea ,,Fry Bread: A Native American Family Story”, scrisă de autorul Kevin Noble Maillard, este o lectură perfectă pentru copiii cu vârste cuprinse între trei și șase ani. Această carte a fost nominalizată ca una dintre ,,cele mai bune cărți” în anul 2019. Citiți-o celor mici și veți descoperi frumusețea ei. Este o poveste plină cu ilustrațiile magice ale scriitorului Kevin Noble Maillard, care înfățișează o familie de americani care gătește pâine prăjită.

Nu în ultimul rând, te sfătuiesc să-i oferi copilului tău un adevărat bestseller care a câștigat medalia Caldecott 2021 – premiul pentru cea mai distinsă carte ilustrată. Această lectură este chiar ,,We Are Water Protectors”, scrisă din pasiune de Carole Lindstrom. Veți fi uimiți de lucrările de artă superbe din această poveste poetică care deține un mesaj ecologic despre conservarea apei. După ce au aflat despre legăturile puternice dintre Pământul pe care trăim și legătura sa cu tradiția indiană, tinerii încep să înțeleagă importanța apei, astfel fac tot posibilul ca să o protejeze.

Acestea au fost doar câteva idei geniale de cărți destinate copiilor, dar nu trebuie să te rezumi doar la atât, fii creativ, și caută materiale educaționale pentru copii si adolescenti în multe librării care simți că te inspiră, și care crezi că îl va ajuta pe copilul tău să se dezvolte din punct de vedere psihic.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!