Ce înseamnă să fii fotograf de succes. Interviu cu Daniel Dumbravă, un profesionist desăvârșit din Târgoviște. “Fotografia durează o secundă, amintirea – o viață”.

Publicitate

Ionuț Parghel

Povești de succes cu dâmbovițeni de succes!  Săptămânal, interviurile dbonline.ro cu oameni de top născuți în județ.

O personalitate profundă, o fire creativă, un familist convins, un profesionist desăvârșit, dar și un om de succes. Este vorba despre Daniel Dumbravă (39 ani), un fotograf târgoviștean care i-a cucerit pe străini și pe români cu imaginile artistice surprinse la diferite evenimente. În ultimii ani s-a aflat de fiecare dată în topurile concursurilor internaționale și naționale. Când  are aparatul de fotografiat în mână, Daniel este un artist deosebit și special, acordând atenție celor mai mici detalii, imortalizând momente inedite și conservându-le pentru totdeauna. Într-un interviu acordat publicației dbonline.ro, Daniel a vorbit deschis despre pasiunea sa, începuturile sale, familia sa,  bucuria pe care i-o transmit oamenii, dar și despre cum este să fii un om de succes.

 Rep.: Daniel, ai 39 de ani și, din afară, pare că ai cunoscut succesul. Ești cel mai bun fotograf din România și unul dintre cei mai buni din lume, cum ai defini succesul?

Aș defini succesul astfel: Dacă nu muncești și nu-ți place ceea ce faci, nu ai cum să ajungi un om de succes. Un astfel de om nu poți deveni după o noapte. Ajungi cel mai bun într-un domeniu după ani mulți de muncă. Pentru a atinge un anumit vârf într-un domeniu îți trebuie puțină ambiție, voință și dorință de afirmare. Mie îmi place foarte mult ceea ce fac. Când ești fotograf de eveniment ești mereu în centru atenției și trebuie să fii foarte atent la toate detaliile din timpul petrecerii.

Am început să fac fotografie plecând de la un aparat micuț și compact sau așa cum îmi place mie să-i spun o “săpunieră”, iar acum am ajuns să am cel mai performant aparat de fotografiat de la Canon. La începuturi nu îmi imaginam niciodată că o să ajung să îmi cumpăr o astfel de variantă a unui aparat profesional. Când m-am apucat de această meserie nu îmi imaginam că pot să ajunge unde sunt acum. Muncind și făcând mereu fotografie după fotografie îți dezvolți imaginația, creativitatea și tehnica. Numai în acest fel poți deveni un om de succes. Există și fotografi care au mai multă experiență decât mine, dar nu și-au dorit niciodată să ajungă printre cei mai buni.

Rep.: Ne poți descrie, pe scurt, în ce constă jobul tău?

În principal, jobul meu și al Anei, soția mea, constă în cea mai mare parte în fotografie de eveniment. Dar în ultima perioadă, am început să intrăm foarte mult și pe studio, unde avem ședințe newborn (fotografii cu nou-născuți), de familie, tematice, portret și de produs.

În fiecare fotografie trebuie să existe o poveste”

Rep.: Care sunt ingredientele” succesului tău și cum ai reușit să ajungi printre cei mai buni fotografi din lume?

Nu aș putea spune că dispun de o “rețetă” a succesului, așa cum ar fi în bucătărie. Pentru mine rețeta e atunci când iei aparatul de fotografiat în mână și să te joci cu el cât de mult poți. Numai în acest fel ajungi să performezi fotografia și să îți alegi cadrele unde ochiul uman nu are acces la ele. Numai în acest fel poți să te remarci într-un astfel de domeniu. În general, fotografiile de concus nu sunt acele fotografii simple, ci toate sunt în mișcare. Ele trebuie să aibă ceva unic, să creeze emoție și să fie pline de dinamism. În fiecare fotografie trebuie să existe o poveste.

Rep:. În ultimii doi-trei ani ai obținut clasări importante în topurile internaționale și naționale. Te așteptai la astfel de clasări?

Sincer, nu mă așteptam. Dacă mă întrebai acest lucru în urmă cu patru ani, nu mă gândeam vreodată că o să ajung cel mai bun fotograf al anului în România doi ani la rând sau să prind locuri de top în cadrul unor concursuri internaționale precum International Society of Professional Wedding Photographers, Wedding Photography Select sau Top 10 Fearless. Pot să spun că datorită soției mele, Ana, am ajuns în aceste topuri. Ea mă susține de fiecare dată în toate aceste nebunii. Mă bucură mult acest aceste clăsări. M-aș bucura să rămân în aceste topuri, dar va fi foarte greu fiindcă trebuie să muncești mult și pierzi multă energie.

Rep.: Vorbește-ne puțin despre clasările importante obținute în cadrul concursurilor internaționale și naționale…

Pentru mine aceste poziționări în cadrul concursurilor sunt foarte importante. Am ocupat locul 2  la concursul internațional Fearless Photographers (2019), m-am clasat de două ori pe primul loc la Wedding Photography Select (Fotograful anului în Anglia), am obținut locul 5 la Internațional Society of Professional Wedding Photographers, mă aflu în primii 20 de fotografi într-un concurs rusesc și în ultimii doi ani am devenit fotograful anului în România.

Rep.: Spune-ne despre pasiunea pentru fotografie, când ai început să fotografiezi?

Am început fotografia în 2008, an în care am început să fotografiez la evenimente. Pasiunea pentru fotografie am avut-o mereu întipărită în minte. Dar ea s-a aprofundat în momentul când am cunoscut-o pe soția mea. Ana avea un prieten fotograf, iar fotografiile lui m-au impresionat atât de mult, încât m-au ambiționat pentru a face și eu unele la fel de bune sau poate chiar mai bune. Oficial, debutul meu ca fotograf profesionist a avut loc la un eveniment al unor prieteni. Tot în acel an mi-am achiziționat primul DSRL, iar prietenii mi-au văzut primele mele creații. Totodată, în perioada 2008-2010 mergeam să fotografiem la evenimente, dar totodată mergeam și la joburile pe care le aveam la vremea respectivă. În schimb, în 2010, amândoi am renunțat la joburi și ne-am dedicat total fotografiei.

 “Concurența și concursurile mă motivează

Rep.: Știu că nimic nu iese fără motivație. Ce te motivează să fii cel cel mai bun în acest domeniu? Ce te ajută să te ridici și să mergi înainte atunci când simți că nu mai poți?

Aproape de fiecare dată mă motivează concursurile. Ele îmi dau o anumită stare de a nu mă lăsa sau să mă plictisesc niciodată de această meserie. De asemenea, aprecierea oamenilor mă motivează extrem de mult în ceea ce fac. Un alt lucru care mă motivează este concurența.

Rep.: Tu ești fotograf de nunți, dacă nu activai în acest domeniu, crezi că puteai să faci și altceva?

Cu siguranță, puteam să lucrez și altceva. Datorită soției mele sunt fotograf. Înainte de a fi cu Ana, lucram în construcții, făcând zugrăveli. Luam apartamente și le făceam de la zero. Țin minte că pentru a-mi atrage clienții, ofeream apartamentele zugrăvite împreună cu o sticlă de șampanie, de care era legată cheia. Probabil, dacă continuam această meserie, acum eram milionar în euro. Glumesc. Niciodată nu îmi pare rău, construcțiile au mers, merg și vor merge mereu. Pot să spun că am fost antreprenor de mic și un om al provocărilor. Așa sunt și în postura de fotograf. Tot timpul sunt un om al provocărilor și întotdeauna vreau ceva nou.

Rep.: Care ar fi cea mai mare satisfacție ca fotograf de nunți?

O satisfacție ar fi ca peste ani să te țină minte o domnișoară de onoare sau un invitat la o nuntă, iar apoi să ajungi să fii fotograful său la un eveniment din viața sa. O altă satisfacție ar fi că prin fotografie redăm o poveste a unui om care poate rămâne o viață în casa sa, pe care o pot vedea copiii, nepoții, strănepoții săi și nu numai.

Rep.: Care ar fi cea mai mare realizarea a ta de până acum?

Cea mai mare realizare a mea este că am o familie și doi băieței sănătăși, frumoși și plini de viață. Profesional, o realizare este că sunt foarte cunoscut în breasla mea și nu numai.

 „Îmi încarc bateriile prin muncă

Rep.: Cum arată o zi din viața ta?

Bună întrebare! Zbuciumată rău! Mă trezesc la ora 09.00 și în niciun caz la ora 07.00. De la ora 09.00, îmi micul dejun împreună cu Ana, iar apoi urc în studio și lucrez până la orele 19.00-20.00 continuu. Așa cum am spus la început, ca să ajungi un fotograf de succes trebuie să muncești mult. Apoi vin acasă, iar o oră-două mă joc cu copiii, iar apoi după ce familia s-a pus la somn, mai stau până pe la 1-2 noaptea și mai lucrez în continuare pentru promovare și informare.

Rep.: Cunoscând cât de ocupat ești, cum reușești să-ți încarci bateriile?

Bateriile mi le încarc prin muncă și mergând la evenimente. Eu mă încarc cu energia tinerilor pe care îi fotogarfiez. Ei îmi dau de fiecare dată o stare bună. Rareori mă simt obosit.

Rep.: Pe lângă job, mai ai timp și de alte hobby-uri?

Da, fac înot, alerg prin pădure, merg cu bicicleta, schiez în concedii. Îmi place mult să fac mișcare. Aceste activități mă țin tot timp în priză la evenimente.

Rep.: În domeniul tău cât de mult contează experiența de muncă și cât de mult contează studiile?

În domeniul meu contează foarte mult experiența și nu neapărat studiile. Degeaba mergi la un curs foto, în cadrul căruia înveți detalii tehnice. Nu zic că nu sunt bune studiile, și ele te ajută până la un punct. În schimb, practica este extrem de importantă pentru fotografii reușite. Întotdeauna la eveniment lucrezi sub presiune, trebuie să fii foarte rapid, îți trebuie intuiție în anumite momente pentru a le fotografia. O școală de fotogarfie nu înseamnă doar să te învețe lucruri tehnice, ea trebuie să te învețe comunicare, sociologie, psihologie, administrație, educație financiară, adică marketing și management.

“Cei care vor să îmbrățișeze o carieră de fotograf să nu se gândească la început la bani

Rep.: Ce echipament îi trebuie unui fotograf la o nuntă?

Dacă ești la început în această meserie îți trebuie un aparat 6D, cu două lentile, de 35 mm și 85 mm. Lentila de 85 mm îți trebuie pentru portret. Important este să lucrezi cu lentile fixe și nu lentile cu zoom, pentru că sunt mai bune și luminoase.

Rep.: Ce sfaturi le-ai da celor care vor să îmbrățișeze această meserie?

În primul rând să nu se gândească la bani. Un fotograf de eveniment face fotografia din pasiune și plăcere. La un fotograf de eveniment profitul vine abia după doi ani de activitate.

Rep.: Care ar fi planurile de viitor?

Probabil, nu o să mai facem prea mulți ani fotografie de eveniment. Pentru început, cel puțin Ana ia în calcul să restrângem evenimentele și să ne retragem în studio pentru a face fotografii newborn, de familie, tematice și altele. Deplasările și nopțiile pierdute pe drum sunt foarte obositoare.

Rep.: O ultimă întrebare, care ar fi motto-ul tău?

Este un motto apărut în urmă cu vreo 12 ani, făcut de o prietenă foarte bună, Mirela. Acesta este “Fotografia durează o secundă, amintirea – o viață”.

Sursă foto: https://fotodumbrava.ro/

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!