Bilanț: Printre cele mai spectaculoase cazuri ale lui 2019, contracararea atacurilor informatice cu virusul GrandCrab. Ce recompense se cereau

Publicitate

În primele 11 luni ale anului 2019, peste 500 de persoane bănuite de săvârşirea a peste 1.400 de infracţiuni de criminalitate informatică au fost trimise în judecată, în urma acţiunilor organizate de poliţişti şi procurori.

În perioada amintită, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au desfăşurat, la nivel national, 265 de acţiuni operative pentru destructurarea grupurilor infracţionale specializate în criminalitate informatică.

În urma activităţilor derulate, au fost emise 196 de rechizitorii şi au fost încheiate 127 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care au fost trimise în judecată 514 persoane fizice şi 2 persoane juridice, bănuite de săvârşirea a 1.465 de infracţiuni.

Din totalul persoanelor inculpate, 105 au fost reţinute sau arestate.

În primele 11 luni ale anului, au fost destructurate 29 grupuri organizate specializate în criminalitate informatică formate din 162 de ce au fost trimise în judecată.

Unul dintre cele mai spectaculoase cazuri ale Poliției Române rămâne, de departe, cel demarat pentru a contracara cel mai răspândit virus informatic din lume.

Poliţia Română, prin metode investigative complexe, a pus bazele unui nou soft, realizat pentru a contracara cel mai răspândit virus informatic din lume. Investigaţiile în acest sens s-au derulat sub coordonarea D.I.I.C.O.T. şi cu sprijinul Europol sau a altor instituţii de aplicare a legii (exemplu FBI).

Pentru a veni în sprijinul victimelor, Poliţia Română a lucrat îndeaproape cu Bitdefender România. În acest mod a apărut noul soft, sus-menţionat, care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul No More Ransom şi de pe pagina Bitdefender Labs.

Întreaga activitate de cooperare investigativă internaţională s-a făcut prin intermediul proiectului EMPACT, prioritatea Cybercrime Attacks Against Information Systems. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate, în perioada 2018-2021, lupta împotriva criminalităţii organizate.

GrandCrab este virusul informatic care se distribuie prin diverse metode (email-uri de tip spam şi campanii de malware) şi care, odată accesat, criptează toate fişierele. Ulterior, pe ecranul calculatorului, apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informaţiilor/datelor/fişierelor pierdute.

Versiunea ransomware GandCrab a fost extrem de activă în ultimul an şi a operat folosind un model de multiplicare ce a permis înregistrarea unui număr mare de victime. Astfel, dezvoltatorii îl ofereau ca serviciu plătit celor interesaţi să îl răspândească, cerând, în schimb, un anumit procent din încasări.

Plăţile cerute drept răscumpărare începeau de la 600 de dolari pentru un calculator personal şi ajungeau până la 700.000 de dolari pentru companii, în funcţie de cât de importante erau datele criptate.

Sub acelaşi parteneriat, au fost făcute publice, în trecut, şi alte softuri de decriptare, dar dezvoltatorii GandCrab îşi diversifică permanent metodele şi dezvoltă, constant, noi versiuni ale GandCrab.

Până în prezent, GandCrab a făcut peste 1 milion de victime în întreaga lume, iar instrumentele de decriptare pentru versiunile anterioare au fost descărcate de aproape 400.000 de utilizatori.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!