Bilanț „incendiar” al acțiunii ”Foc de artificii”. Peste 64 tone de articole pirotehnice au fost confiscate

Publicitate

Bilanț ”incendiar” la nivel național! Peste 64 de tone de articole pirotehnice, în valoare totală de 1,3 milioane de lei, au fost indisponibilizate de poliţişti în cadrul acţiunii naţionale “Foc de artificii”, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Acţiunea, desfăşurată la nivel naţional, vizează verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

În toată țara, în urma controalelor, au fost depistate 457 de persoane fizice şi juridice neautorizate, fiind constatate 460 de infracţiuni şi aplicate 229 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 284.619 lei.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 64.154 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4 şi P1, în valoare de 1.311.900 de lei.

Polițiștii anunță că, din cauza nerespectării legislaţiei privind articolele pirotehnice, opt persoane au suferit vătămări, una dintre ele decedând.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani pot deţine şi folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P1, P2, T1 şi T2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

În contextul apariţiei pe piaţa românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, deci interzise, polițiștii atenționează că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic. În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 şi F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozităţii deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piaţă pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice).

În cadrul acţiunii “Foc de artificii”, poliţiştii dâmbovițeni au efectuat percheziții pe raza pe raza localităților Nucet și Târgoviște, unde au descoperit și confiscat peste 65.000 de articole pirotehnice destinate a fi utilizate de pirotehnicieni. De asemenea, polițiștii de la Moreni au descins la domiciliile a două persoane din localitatea I.L. Caragiale, iar în urma perchezițiilor, au descoperit aproximativ 23.980 de articole pirotehnice care au fost indisponibilizate.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!