Atracții turistice în Dâmbovița. Zimbrăria Neagra, o rezervație cu peisaje superbe și animale legendare

Publicitate

Ionuț Parghel 

Un punct turistic important pe harta județului Dâmbovița este Zimbrăria Neagra. Aceasta poate fi găsită în cadrul Ocolului Silvic din Bucșani, la 30 de kilometri de Târgoviște, la 80 de kilometri de București și la 35 de kilmetri de Ploiești.

Este un loc în care poți petrece o zi minunată în mijlocul naturii, admirând peisaje superbe și animale puternice, care la un moment dat dispăruseră de pe teritoriul României.  Rezervația este curată și bine amenajată. În interiorul ei există și un foișor din care se poate vedea mai bine zimbrii.

Zimbrăria Neagra a fost înființată în 1983 cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a zimbrului. În acel an, au fost aduși la Bucșani 18 zimbrii din țară, dar și câteva exemplare din străinătate. După 1995, scopul Zimbrăriei a fost de înmulțire și transfer al zimbrilor către celelalte rezervații.

În rezervația Neagra din Bucșani, în luna mai 2010 existau 35 de zimbri, dintre care 16 masculi și 19 femele.

În momentul de față, în rezervația din Bucșani se găsesc 47 de zimbri, 23 de masculi și 24 de femele, care trăiesc pe 162 de hectare de pădure. Toate cele 47 de animale au fost botezate cu nume care încep cu “RO”. Născut în iunie 1986, Rociu este cel mai vârstnic zimbru. Alți zimbri poartă nume precum Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta sau chiar “Robokap”.

Iarna, pare, cel mai bun moment de vizitare a rezervației, pentru că zimbrii nu găsesc hrană prin pădure în sezonul rece și vin șă își petreacă cea mai mare parte a zilei în zona unde li se pune mâncare de către îngrijitori, și astfel pot fi văzuți de aproape. Dar ca să fiți siguri că își fac apariția, cel mai bine este să ajungeți dimineața la zimbrărie, în jurul orei 10.00, când vin să se hrănească.

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1000 de kilograme și să aibă o înălțime de greabăn chiar și peste 1,9 metri. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepția unor zone din Spania, Italia și nordul Scandinaviei. Chiar dacă trăiește în captivitate, zimbrul este un animal mândru și sfios, căruia nu-i place să se apropie prea mult de oameni.

Fără doar și poate, zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, dar și venerat. Românii îl știu mai ales din legende și povești. Ultima redută a zimbrilor a fost în Carpați, înainte să dispară definitiv, în 1979. Azi, România este una dintre cele nouă țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania.

Zimbrul a dispărut de pe teritoriul României în secolul al XIX-lea, datorită vânării lui în exces și a scăderii drastice a fondului forestier. În 1958, țara noastră a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervația de la Hațeg. În afară de Bucșani și Hațeg, în România mai există două rezervații de zimbrii: la Dragoș Vodă (județul Neamț) și Vama Buzăului (județul Brașov).

Sursă foto: danmirica.ro

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!