Atracții turistice în Dâmbovița. Descoperă Mănăstirea Viforâta, un colț de rai în apropierea municipiului Târgoviște

Publicitate

Mănăstirea Viforâta a devenit în ultima perioadă una dintre cele mai căutate atracții turistice din județul Dâmbovița. Se află în satul cu același nume din comuna Aninoasa, la doar 4 kilometri de municipiul Târgoviște. Este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Munteniei.

Cu hramul Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, aceasta este o mănăstire cu obște de maici ce datează din anul 1530. Primul ctitor a fost voievodul Vlad Vodă al V-lea. O contribuție importantă la dezvoltarea lăcașului au avut-o și ctitorii Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.

Mănăstirea a fost construită de Vlad Vodă Înecatul, după unii autori drept mulțumire pentru biruința de la Viișoara din anul 1530. Acest Vlad Vodă a fost fiul lui Radu cel Mare, fiind în ctitoria tatălui sau de la Dealu, situată în apropierea satului Viforâta.

Mănăstirea Viforâta este o bijuterie a artei ecleziastice din Țara Românească și atrage tot mai mulți vizitatori. Aici ai parte de liniște sufletească, te bucuri din plin de frumusețea locului, amenajat cu băncuțe, umbrite de conifere, grădini cu trandafiri și panseluțe, cu pridvorul chiliilor înflorit de mușcate albe, roș și roșii. În curtea mănăstirii se află un izvor cu apă rece, dar și câteva bănci din lemn, frumos sculptate.

Extrem de interesant este și muzeul lăcașului, care a luat ființă  în 1971. Este amenajat cu icoane, cărți vechi, broderii și obiecte de cult din metale prețioase.

Mănăstirea Viforâta este singura lavră domnească din țara noastră care are două starețe, una tânără și una în vârstă. Tot aici există și trei hramuri și trei ctitori, mai exact Vlad, Matei Basarab , iar mai apoi Constantin Brâncoveanu, cu soția sa pe nume Marica Doamna.

În cimitirul mănăstirii se găsește mormântul funerar al cunoscutului general Matei Vlădescu (erou al războiului de independență), dar și mormântul profesorului Vasile Vizante, cel care a apărat răsculații din anul anul 1873 al județului Giurgiu.

 

În interiorul mănăstirii se poate observa o catapeteasmă din lemn de tei, în foiță de aur, într-o îmbinare de stil gotic și bizantin, fiind realizată de sculptorul român de origine germană Karl Storck. Printre icoanele împărătești veți descoperi și icoana făcătoare de minuni a Sfântului mare Mucenic Gheorghe, donată în aul 1631 de Leon Tomșa, domn al Țării Românești, în perioada 1629 – 1632. Altarul este semicircular cu o boltă sferică, iar în naos și pronaos cele două turle sunt sprijinite pe un sistem de arce.

La exterior, biserica este vopsită în alb, iar acoperișul din tablă și cele două turle sunt vopsite în roșu cărămiziu. Lângă biserică, în partea dreaptă, se află mormântul ilustrului cărturar Macarie ieromonahul (1780 – 1836), cel mai vestit “dascăl al muzicii psaltice bisericești”. În jurul mănăstirii sunt corpul de chilii ale celor 60 de de maici, sub îndrumarea Maicii Starețe Macaria Mavrodin și este păstorită de Înaltpreasfințitul Nifon Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. Măicuțele de la mănăstire se ocupă și cu agricultura, iar pe lângă grădinile de zarzavat, există o mică seră de roșii și livezi cu pomi fructiferi de pruni și meri. De asemenea, la mănăstire sunt două ateliere, unul de croitorie și altul de lucru manual bisericesc (metanii, cruciulițe).

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!