Atelier de pictură pe sticlă ”Povestiri balcanice” la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Publicitate

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, găzduieşte sâmbătă, 5 septembrie, între orele 10:00 şi 16:00, în cadrul Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi, un atelier de pictură pe sticlă coordonat de pictoriţa-iconar Oana Musceleanu.

Evenimentul este organizat de Asociaţia DAR Development şi face parte din proiectul “Povestiri balcanice – de la mozaic la vitraliu”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în sesiunea I/2020, la aria Patrimoniu Cultural Material.

Alexandra Brutaru, preşedinta Asociaţiei DAR DEVELOPMENT şi coordonatorul proiectului, a declarat: ”«Povestiri balcanice – de la mozaic la vitraliu» descrie astfel tematica atelierului: vom realiza lucrări care ilustrează poveşti balcanice utilizând o tehnică inedită: tehnica utilizată în icoanele pe sticlă. La începutul proiectului în urmă cu câteva luni am avut două expoziţii realizate în urma unui concurs care s-a adresat ilustratorilor de carte profesionişti şi a unui apel pentru lucrări realizate de copii şi tineri, dintre imaginile create de aceştia şi nu numai, am selectat motivele pe care le vom folosi în cadrul atelierului. Iconarii numesc aceste modele: izvoade, poate că nu este cel mai potrivit termen, pentru că nu vom picta icoane, dar vom folosi însă tehnica şi materialele utilizate pentru realizarea icoanelor pe sticlă.

Oana Musceleanu care ne va ajuta să ne apropiem de acest “meşteşug artistic”, nu este artist profesionist, dar pictează de peste 15 ani icoane pe sticlă, face ateliere cu copii şi tineri. Împreună cu ea am ales materiale pe care le vom folosi: pigmenţii pentru care vom folosi emulsie din albuş de ou, foiţe metalice cu diverse nuanţe, vopsele mate şi translucide în măsura în care avem toată libertatea unei noi abordări.

Din cauza condiţiilor sanitare, participarea nu este liberă, participanţii sunt tineri din Dâmboviţa din zona Titu – Potlogi şi din Bucureşti care participă la activităţile Asociaţiei DAR Development. Atelierul se va desfăşura în aer liber, ţinând cont de toate măsurile de prevenţie, vizitatorii palatului ne vor putea vedea însă de la distanţă, locul în care vom lucra nu se află în circuitul de vizitare.”

Atelierul va putea fi văzut şi online în postările live pe pagina de Facebook special creată pentru acest proiect, dar şi pe pagina asociaţiei.

Imaginile vor fi postate live pe următoarele pagini:

https://www.facebook.com/darassociation/

https://www.facebook.com/Povestiri-balcanice-de-la-mozaic-la-vitraliuBalkanic-Tales-103759784608393/ şi într-un film pe care îl vom posta pe canalul de Youtube al asociaţiei.

Intrarea în Ansamblul Brâncovenesc se face între orele 9:00-17:30. Vizitatorii vor purta măşti, numărul de vizitatori care intră simultam în muzeu va fi gestionat de personalul muzeului care va însoți în permanenţă grupurile.

 

Secțiunea pentru atașamente

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!