Muzica a reprezentat o formă de comunicare încă din cele mai vechi timpuri. Omul se năștea, se căsătorea și, în final, trecea la cele veșnice pe acorduri muzicale. Anumite obiceiuri s-au păstrat până în ziua de astăzi, iar acest fapt demonstrează importanța pe care o are această artă. Fără doar și poate, muzica poate avea efecte surprinzătoare asupra psihicului uman și dacă nu ar fi demonstrat științific, astfel de lucruri ar părea ireale.
Despre beneficiile pe care le aduce muzica în viața tuturor, fie că este vorba de bătrâni, adulți, tineri, adolescenți, copii și chiar bebeluși ne-au vorbit artiștii dâmbovițeni Cristina Dan și Yuriy Tsiple. Cei doi au transmis cât de importantă este muzica pentru creierul uman.
“Am avut o experiență foarte plăcută încă de la debutul meu la Opera din Frankfurt, unde am descoperit cum se face muzică la cel mai înalt nivel posibil.
Pe strada unde stăteam la Frankfurt, în fiecare sâmbătă și duminică, se auzeau din casele oamenilor instrumente muzicale. Mai apoi, am aflat că la sfârșit de săptămână se întâlnesc mai mulți prieteni și organizau concerte, muzică de cameră. În proporție de 80%, copiii nemților studiază un instrument muzical începând din clasele primare și până la încheierea studiilor liceale. De aici, avem și răspunsul de ce muzica este atât de apreciată în țările occidentale.
Muzica are efecte benefice asupra creierului uman și s-a demonstrat științific acest lucru. În timpul unei audiții se eliberează endorfine. Poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului și este recomandată nu doar pentru copii și adulți, dar mai ales pentru bebeluși. Acționează precum un calmant asupra stării de liniște a bebelușilor ajutându-i să doarmă mai repede și să nu mai fie agitați. Muzica îi face fericiți pe oameni și le stimulează creativitatea și inteligența. De asemenea, poate reduce stresul și să scadă tensiunea arterială, să reducă oboseala și să amelioreze depresia”, ne-a precizat baritonul Yuriy Tsiple.
Cristina Dan: “Muzica ne schimbă starea interioară”
Despre beneficiile muzicii asupra oamenilor ne-a transmis mai multe lucruri interesante și Cristina Dan, soția lui Yuriy, care este soprană și profesor de canto.
“Muzica este o terapie pentru suflet. Ca artist , dar și ca profesor de canto, am constatat că muzica ne schimbă starea interioară. Mulți părinți și-au adus copiii să studieze cel mai nobil instrument – vocea umană, tocmai pentru a scăpa de timiditate, pentru a le reduce stresul și stările psihice negative. Copiii vin cu mare drag la orele de canto pentru a evolua din punct de vedere vocal, pentru a-și îmbogăți repertoriul, dar și pentru a-și hrăni sau chiar vindeca sufletele.
Am aplicat de multe ori meloterapia când mă simțeam obosită, stresată sau când aveam nevralgii puternice. Mă retrăgeam în camera mea, mă așezam relaxată în pat și ascultam muzică clasică. După câteva minute, simțeam cum mintea și corpul se detensionau brusc. Și în perioada cât am fost însărcinată cu cei doi copii, am cântat și am ascultat muzică clasică și nu numai. Am constatat că pe lângă calitățile muzicale pe care le au copiii noștri, Arsenie și Alexandru, au și un echilibru emoțional pe care l-au dobândit încă de dinainte de a se naște.
Din păcate, în România, muzica de calitate este “gustată” cât mai puțin de români. Educatorii sunt obligați să le insufle copiilor bucuria de a asculta și practica muzica în toate formele ei, vocale sau instrumentale. Deși am traversat o perioadă dificilă cu multe restricții, am participat la multe evenimente culturale organizate de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Acest lucru mă face să am speranța că muzica de calitate și muzica noastră tradițională nu vor pieri niciodată”.
Yuriy Tsiple: “Guvernanții noștri trebuie să investească mai mult în această artă”
Baritonul Yuriy Tsiple și-ar dori ca în România să se investească mai mult în artă, dar în special în muzica de calitate. Artistul lasă de înțeles că CV-ul unui popor reprezintă gradul avansat de educație și cultură.
“De multe ori am fost întrebat cum ar fi dacă aș avea puterea de decizie în societate și ce aș face în folosul artei. Probabil, aș exploata oamenii de cultură la maximum, la fel cum aș proceda și cu cealaltă ramură și anume sportivii.
Societatea noastră are nevoie de oameni sănătoși, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. În societatea noastră, circulă o teorie total greșită care poate fi ușor contrazisă de către noi, cei care am avut experiențe în mediul cultural internațional și știm cum și care sunt evoluțiile culturii și dacă aceasta aduce bani la buget.
Arta aduce bani la buget dacă este corect gestionată, cu bune intenții. Eu aș investi și mai mult în turismul cultural din stațiunile montane de la noi din țară. Imaginați-vă că până și în cele mai mici orașe montane din Elveția și Austria, sunt organizate evenimente culturale care atrag foarte mulți turiști. Vedem ce impact benefic are Festivalul Internațional “George Enescu” de la București, câte beneficii aduce la bugetul statului, câți turiști străini vizitează România în perioada când are loc acest festival grandios.
Arta este un lux, pentru unii un moft, iar pentru alții este precum aerul, de care avem nevoie zi și noapte ca să putem supraviețui. Mă bucur că la noi, în județul Dâmbovița, în această perioadă de restricții impuse, s-au susținut toate evenimentele culturale de tradiție. Pentru că și eu fac parte din această familie a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, doresc să-l felicit pe maestrul Florin Georgescu, pentru toate proiectele pe care le face și să-l asigur că pe mine mă poate exploata la maximum, pentru că îmi plac provocările când este vorba de evoluție.
Când mergem în străinătate, primul lucru pe care îl facem este să ne planificăm timpul și să nu ratăm în vizita noastră obiectivele turistice din acel oraș. Ne concentrăm să ajungem în sala de concerte, sau poate, de ce nu, la un spectacol de operă. Cunosc compatrioți de-ai noștri care zboară la Viena, Paris, Londra sau Berlin, pentru a vedea spectacole de operă în teatrele marilor capitale europene.
Merită să investim în artă, iar acest lucru trebuie să-l înțeleagă guvernanții noștri. Cartea de vizită a unui popor este gradul avansat de de educație și cultură”, a încheiat Yuriy Tsiple.