Află care sunt 4 dintre riscurile la care te expui dacă nu închei o poliță facultativă de asigurare a locuinței!

Sursă foto: shutterstock.com
Publicitate

În acest moment, nu există o reglementare legală potrivit căreia proprietarii trebuie să încheie o poliță facultativă de asigurare a locuinței. Singura obligatorie este cea de tip PAD, dar aceasta acoperă doar riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren.

Așadar, cum nu există sancțiune legală pentru neacoperirea eventualelor evenimente care ți-ar putea afecta casa, riscul asumat este în sarcina ta. Acest lucru înseamnă că proprietarul plătește și suportă consecințele unor întâmplări nefericite, în locul unei companii de asigurări. Dacă nu ai venituri peste medie sau economii semnificative puse deoparte, nu este o idee foarte bună să nu-ți asiguri facultativ locuința.

Iată cateva riscuri la care te expui dacă nu închei o poliță facultativă de asigurare a locuinței:

1. Plătești din buzunar pentru eventuale daune 

Polița de locuințe asigură, de obicei, costurile cu reparațiile și cu prejudiciile aduse de riscurile asigurate. Dacă alegi să nu ai una, cel mai probabil vei plăti pentru acestea din propriul buzunar. Deși inițial ar putea părea că nu este mult sau că nu ți se va întâmpla ție, dacă are loc o catastrofă, precum un incendiu sau o  explozie, s-ar putea să nu ai fondurile necesare pentru a remedia situația.

2. Nu ai protecție împotriva litigiilor

Ia în considerare ce se poate întâmpla dacă îți renovezi casa, dar uiți să marchezi zona corespunzător sau se produca un accident. O persoana rănită astfel ar putea sa te dea în judecată pentru despăgubiri.

Adesea, asigurările de locuință oferă și acoperirea de tipul răspundere civilă, astfel încât o hotărâre judecătorească să nu aibă consecințe financiare grave asupra ta.

3. Bunurile din casă nu sunt protejate 

Polița de asigurare a locuinței acoperă mai mult decât structura casei. Aceasta se poate extinde și asupra bunurilor pe care le deții, cum sunt electrocasnicele și mobilierul. Dacă nu ai asigurare, furtul sau distrugerea acestora ar trebui suportate din buzunarul tău. 

În cazul unei catastrofe, te-ai putea confrunta chiar și cu pierderea totală a casei și a bunurilor tale.

 Și, deși ai putea crede că astfel de evenimente sunt puțin probabile, șansele ar putea fi mai ridicate decât crezi, iar costurile pe care le-ai suporta în caz de distrugere a locuinței ar fi mai mari decât prețul poliței. Pentru a verifica, poți da click aici pentru a vedea cât costă asigurarea și apoi compară cu valoarea locuinței și a bunurilor tale.

4. Reconstruirea ar putea costa mai mult decât te aștepți

Prețul casei atunci când a fost construită sau achiziționată probabil că nu mai este egal cu valoarea curentă. Investiția inițială nu trebuie confundată cu costul de înlocuire. Chiar dacă ai economisită suma inițială și te gândești că, în cazul unei distrugeri, poți face totul de a zero, este posibil să nu fie suficient pentru a reconstrui la prețurile actuale.

Prin urmare, asigurarea facultativă a locuinței este modalitatea prin care te pui la adăpost de evenimentele neplăcute și trebuie privită nu ca pe o povară, ci ca pe o investiție și, de fapt,  chiar ca pe un instrument de economisire.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!