Adunarea generală a judecătorilor de la Tribunalul Dâmbovița, apel scris către oficialii de la București

Publicitate

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Dâmboviţa hotărât efectuarea unui protest sub forma apelului scris către Ministerul Justiţiei, Parlamentul României şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru eliminarea imixtiunilor politice asupra sistemului de justiţie.

Un comunicat de presă al Tribunalului Dâmbovița arată că, în situaţia continuării demersurilor politice şi legislative privind afectarea independenţei sistemului de justiţie şi golirea de conţinut a statutului judecătorului, se va recurge la alte forme de protest ce vor fi hotărâte de Adunarea Generală a judecătorilor.

În motivarea hotărârii, judecătorii dâmbovițeni au avut în vedere următoarele considerente: “Precizăm că satisfacerea nevoilor de siguranţă financiară, securitate şi predictibilitate a condiţiilor materiale în care îşi desfăşoară activitatea personalul din sistemul de justiţie contribuie decisiv la crearea climatului de independenţă necesar înfăptuirii actului de justiţie în condiţii optime, în beneficiul cetăţeanului.

Subliniem că previzibilitatea şi stabilitatea statutului judecătorului, ca ansamblu de drepturi şi obligaţii aferente, constituie în fapt pilonul principal al independenţei acestuia.

Ameninţările repetate cu eliminarea pensiei de serviciu, care nu este un privilegiu, şi cu celelalte restrângeri ale drepturilor legale cumulat cu multitudinea restricţiilor şi incompatibilităţilor, au creat nemulţumiri şi nelinişte în rândul judecătorilor şi a personalului auxiliar, fiind percepute ca instrumente de imixtiune din partea puterii executive

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!