ACREDITARE ERASMUS LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ SMARANDA GHEORGHIU

Publicitate

ACREDITARE ERASMUS LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ SMARANDA GHEORGHIU

În cadrul proiectului 2021-1-RO01-KA121-SCH – 000005057, în perioada 25 aprilie- 1 mai 2022, timp de 6 zile, patru profesori de la Școala Gimnazială „Smaranda Gheorghiu” din Târgoviște au urmat cursul  STEM/STEAM Education – în Soverato, Italia.

După cum rezultă din derularea cursului: ,,Educația STEAM este o abordare a învățării care utilizează știința, tehnologia, ingineria, artele și matematica ca puncte de acces pentru a ghida pregătirea elevilor, dialogul și gândirea critică. Educația integrată STEAM în școlile europene este o abordare pentru pregătirea unei forțe de muncă de calitate STEM și a cetățenilor alfabetizați pentru o societate bazată pe tehnologie înaltă. Înțelegerea cunoștințelor și practicilor din știință și matematică, precum și a practicilor tehnologice și de inginerie, a devenit o prioritate pentru programele naționale de educație din întreaga lume.” (Kelley & Knowles, 2016).

Cursul s-a axat pe înțelegerea procesului care a adus de la STEM la STEAM, concept mai popular și la modă în acest moment. Având în vedere preocuparea națională pentru încrederea și interesul scăzut al elevilor pentru învățarea științei, indiferent de performanțe înalte (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, 2013), a fost luată în considerare integrarea artelor cu educația STEM”.

Echipa din Italia a fost dispusă să împărtășească cu noi exemple de bună practică și know-how pentru definirea și implementarea artelor în cadrul STEEAM. Au fost desfășurate activități practice pentru antrenarea gândirii pe bază de algoritmi a elevilor. Pe de altă parte, creativitatea lor se poate dezvolta prin diverse jocuri educative,  unele fiind posibile cu integrare digitală.

Adițional activității de perfecționare pedagogică și didactică, participanții la curs au vizitat satul Badolato aflat la 30 de kilometri de Catanzaro, pe coasta ionică a Calabriei. Badolato are mai multe biserici bizantine aranjate în formă de cruce latină și o multitudine dealei înguste caracteristice orașelor medievale. Este un centru agricol pentru zona de pe versantul ionic al lanțului muntos Calabria, situat pe versanții nord-vestici ai Muntelui Sf. Nicolae.

În urma acestui curs ne propunem să îmbunătățim modul de predare în Școala Gimnazială “Smaranda Gheorghiu”, aplicând principiile STEAM în cadrul lecțiilor. Concret, orele de la majoritatea disciplinelor includsecvențe scurte, cu legătură directă cu noțiunile prezentate, din științe, inginerie, arte, matematică, așa încât elevii să devină mai motivați pentru învățare. Încurajăm creativitatea elevilor, punem accent pe gândirea algoritmică, toate acestea conducând laresponsabilizarea copiilor privind propriile opțiuni. Nu în ultimul rând, încurajăm lucrul pe bază de proiect și învățarea limbilor străine. Ne propunem o cooperare mai bună cu părinții elevilor școlii. Depunem toate eforturile pentru a spori șansele de succes pentru fiecare elev.

Suntem convinși că elevii mai bine educați vor avea mai multe posibilități pentru a găsi un loc de muncă, iar ciclul primar și gimnazial joacă un rol central în acest deziderat. Mulțumim pe această cale ANPCDEFP București, ISJ Dâmbovița și Primăriei Târgoviște pentru implicarea în realizarea unui mediu educațional de calitate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!