A fost elaborat un plan de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Dâmbovița! Consiliul Județean a semnat un contract pentru asigurarea unui sistem durabil de gestiune a gunoaielor

Publicitate

Ionuț Parghel

Consiliul Județean Dâmbovița a elaborat un plan de gestionare a gunoaielor în județul nostru. După ce situația gropii de deșeuri de la Aninoasa (singura funcțională din județ) a ajuns să fie tot mai problematică, autoritățile județene și-au propus să găsească un sistem optim de gestionare a gunoaielor astfel încât județul Dâmbovița să nu se mai confrunte cu asemenea probleme.

Ieri, președintele CJ Dâmbovița, Alexandru Oprea a semnat contractul privind serviciile de consultanță în vederea elaborării Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) – 2019-2025, în județul Dâmbovița.

Obiectivul general al PJGD îl reprezintă stabilirea cadrului general pentru asigurarea unui sistem durabil de gestiune a deșeurilor la nivel județean, pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor și țintelor specifice stabilite de legislație, privind deșeurile.

Acest plan va servi drept bază, atât pentru stabilirea necesarului de investiții și a politicii în domeniul gestionării deșeurilor, realizarea și susținerea sistemelor de management integrat al deșeurilor la nivelul județului, cât și obținerea finanțărilor pentru proiectele de profil.

Valoarea contractului este de 80 000 de lei fără TVA, iar câștigător a fost desemnat SC Resourcing Enviromental Consulting SRL.

Zilele trecute președintele CJ Dâmbovița a transmis că situația gropii de gunoi de la Aninoasa încalcă termenii contractului, iar sute de tone de deșeuri au fost aduse în Dâmbovița din județe învecinate.

“Peste 500 de tone au fost aduse din alte județe şi s-a propus, conform prevederilor contractuale, mărirea redevenţei datorate consiliului judeţean cu 10 %, dar această măsură urmează să o ia consiliul director şi adunarea generală a ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, n.r.) Deşeuri. Au fost aduse deşeuri şi din judeţul Dâmboviţa, dar şi din judeţe învecinate.
Contractul de concesiune încheiat nu permitea operatorului să facă acest lucru. Este clauză de mărire a redevenţei, dar se poate ajunge şi la rezilierea contractului. Măsurile trebuie dispuse gradual, că e uşor să reziliezi, dar ce faci?! Cine face operarea gropii, achiziţie publică. Avem agenţi de supraveghere ai ADI, care trebuiau să vadă”, a precizat Alexandru Oprea.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!