9 Reguli de baza privind siguranta in constructii

Publicitate

Domeniul constructiilor este unul din cele mai vulnerabile si expuse la riscuri. Iata 9 reguli de baza privind siguranta in acest mediu, norme recomandate de servicile profesionale de protectie a muncii.

1. Purtati intotdeauna centura de siguranta atunci cand va aflati intr-un vehicul sau echipament greu
Centurile de siguranta sunt esentiale pentru a preveni ranile grave si decesul in timpul conducerii sau operarii unui stivuitor, de exemplu. In SUA, accidentele de acest tip sunt in continuare prima cauza a deceselor la locul de munca, iar Romania nu este departe de aceste statistici.

2. Verificati intotdeauna ehipamentul si instrumentele de lucru
Luati-va timpul necesar pentru a inspecta sculele si echipamentele de lucru pe care le utilizati pentru diferite sarcini de lucru. Reparati corect sculele rupte sau deteriorate – de preferat este sa le inlocuiti complet. Asigurati-va ca echipamentul este in stare buna de functionare si ca toate dispozitivele de siguranta, cum ar fi intrerupatoarele de protectie sau dispozitivele de protectie pentru echipamente sunt la locul lor si functioneaza corespunzator.

3. Intotdeauna folositi echipament de protectie impotriva caderilor, daca lucrati la inaltime.
Folosirea unui ham complet auto-retractabil este o masura eficienta pentru a impiedica pericolelele de cadere de la inaltime.

4. Nu stati in apropierea punctelor moarte ale echipamentelor grele
Incidentele pot sa apara foarte des atunci cand un muncitor lucreaza de exemplu pe un stivuitor, iar in jurul sau exista alte persoane prezente la sol. Este posibil ca muncitorul din stivuitor sa nu aiba o vizibilitate atat de buna si atunci riscul de a lovi o persoana aflata la sol este mult mai mare. De aceea, este recomandat sa pastrati intotdeauna distanta, sa comunicati si sa pastrati contactul vizual pentru a va asigura ca cel care opereaza vehiculul va vede.

5. Nu va aventurati in apropierea punctelor de risc
Asa cum se intampla in cazul punctului mort in folosirea unui vehicul de lucru, exista si alte modalitati prin care va puteti expune prea mult riscului la locul de munca, atunci cand lucrati in constructii. Cateva exemple sunt acestea: apropierea de obiecte foarte grele sau cu sarcini ridicate, un fir de curent care nu este izolat, lucratul cu echipamente si vehicule care nu sunt blocate in mod corespunzator.

6. Utilizati masuri adecvate de curatenie pentru a mentine zonele de lucru in siguranta
Curatenia este esentiala pentru prevenirea ranilor si a pierderii de bunuri. Vatamarile la locul de munca asa cum sunt alunecariile, caderile, entorsele si alte accidente, pot fi reduse prin mentinerea unei zone de lucru intr-o stare cat mai curata si ordonata. Depozitarea incorecta a materialelor si sculelor este o alta cauza pentru care se intampla des accidente in mediul celor care lucreaza in constructii.

7. Asigurati-va ca substantele chimice sunt etichetate si depozitate in mod corespunzator
Legea prevede mai multe reguli in ceea ce priveste standardul de comunicare a pericolelor. Etichetarea si depozitarea necorespunzatoare a substantelor chimie pot duce la raniri sau pierderi de bunuri, la incendii si accidente grave.

8. Comunicati un pericol atunci cand il detectati
Nu presupuneti niciodata ca cineva cunoaste pericolele unei sarcini de lucru, mai ales daca este nou sosit in firma sau mai ales daca se ocupa de curand de o anumita sarcina.

9. Cand se impune sa opriti activitatea pentru a aborda pericolele, faceti acest lucru
Opriti intotdeauna munca atunci cand este important sa atenuati un risc, ca sa puteti lucra in continuare in siguranta. Fie ca trebuie sa implicati si alti angajati, fie ca trebuie sa va faceti timp pentru a remedia problema, acordati-va intotdeauna timp pentru a face acest lucru si nu il ignorati.

Pentru servicii de protectia muncii, pentru prevenirea si protectia impotriva accidentelor mici sau grave, cel mai indicat este sa colaborati cu o firma buna de SSM. serviciu-protectia-muncii.ro va poate ajuta cu instruirea lucratorilor, evaluarea riscurilor, exercitii de evacuare in caz de incendiu, cercetarea accidentelor la locul de munca etc.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!