5 modalitati prin care sa te lasi de fumat

Publicitate

Fumatul este unul dintre cele mai raspandite vicii la nivel mondial, aflat bineinteles, intr-o continua crestere. Dincolo de gradul de satisfactie pe care il ofera si de placerea de a se afisa cu acest viciu in public, fumatorii dezvolta riscuri mari in ceea ce priveste aparitia unor boli, precum cele respiratorii sau cele cardiovasculare. 

Pe langa impactul asupra sanatatii, fumatul nu favorizeaza nicicum bugetul, dovedindu-se in timp a fi un viciu extrem de costisitor, bani pe care i-ai putea investi in multe alte lucruri si practici utile, de exemplu, un curs pentru dezvoltarea personala, o afacere, o noua casa si lista poate continua. 

Desi nu e simplu sa te lasi de fumat, acest lucru nu e imposibil. Cu rabdare si determinare vei reusi in mod cert sa te lasi de fumat si iti venim in ajutor sprijinindu-ti initiativa cu 5 idei prin intermediul carora ai putea facilita intregul proces. 

Idei simple pentru a renunta la fumat

Sporeste gradul de activitate fizica

Atunci cand gradul de activitate fizica creste, dorinta de a fuma scade, pentru ca vei pune corpul in miscare iar principala sa dorinta va fi de a optimiza functionarea organismului si de a stimula o serie de procese ce asigura nevoile primare. In plus, cu cat vei face mai multa miscare, nu doar ca vei scadea sansele ca organismul tau sa fie expus unor factori nocivi, dar in acelasi timp vei contribui la metabolizarea unor procese esentiale care te pot ajuta sa traiesti mai bine si mai mult. 

Scade numarul tigarilor sau inlocuieste-le cu alternative

Cand vine vorba de renuntarea la fumat, unii aleg sa se lase brusc, in timp ce altii vor s-o ia treptat pentru a oferi timp organismului sa se adapteze la schimbare. Este asadar o alternativa excelenta sa reduci numarul lor treptat si cu simt de raspundere, fie sa te orientezi catre optiuni mai putin nocive precum tigara electronica, plasturi cu nicotina, dropsuri de acest fel etc. 

Singura modalitate pentru a renunta cu succes la fumat este ca, in cele din urma, sa refuzi orice contact si orice ispita care te poate face sa te apuci de fumat din nou.

Consuma alimente bogate in nutrienti

Pe langa o doza activa de sport, iti poti inlocui nevoia de a fuma cu cea de a lua de exemplu, o mica gustare. Unii afirma ca lipsa fumatului duce la cresterea apetitului, ceea ce este de fapt o senzatie psihologica sau o reactie la stres , ca urmare a schimbarii in cauza. Insa, daca vei alege in detrimentul unei tigari, un fruct, un aliment sanatos, o mica recompensa de acest tip, vei putea sa-ti pastrezi corpul in limitele normale, cat si sa renunti la aceasta adictie. 

Participati la activitati captivante

Atunci cand ai de facut o multime de sarcini iar timpul pare mult prea scurt, iti vei putea tine mintea ocupata si sa uiti, treptat, de fumat. Alaturi de celelalte practici care te pot ajuta sa iti reglezi organismul si sa te bucuri de un corp sanatos, vei reusi sa renunti la fumat facand o serie de activitati placute, relaxante, in care sa te dedici trup si suflet astfel incat gandul tau sa nu mai fie la pachetul de tigari. 

Evita anturajele nepotrivite

Desigur, inceputul poate fi extrem de dificil pentru oricine, mai ales daca nu ai o tarie extraordinara de caracter sau nu esti ferm convins ca vrei sa faci asta. Intocmai de aceea, anturajele cu acest viciu te pot face sa revii la aceasta adictie chiar in momentul in care aveai impresia ca ai facut un proces. Nu inseamna ca trebuie sa rupi legatura pe deplin cu astfel de persoane, ci sa alegi atent locatiile in care va vedeti si periodicitatea intalnirilor, pana vei scapa complet de acest viciu. 

Desigur, daca nu simti ca niciuna dintre metode nu functioneaza pentru tine, poti solicita ajutorul unui medic sau a unui farmacist, respectiv a centrelor specializate care lupta in grupuri de sprijin, impotriva fumatului. 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!