5 lucruri pe care să le iei în considerare atunci când cumperi becuri LED

Sursa foto: freepick.com

Într-o lume aflată în continuă transformare și evoluție, iată că a venit vremea să înlocuim becurile cu incandescență ineficiente cu altele ale căror costuri sunt cu mult mai reduse. Consumul de energie și facturile aferente scad considerabil odată cu înlocuirea becurilor clasice, iar noile standarde în domeniul iluminatului și al consumului de energie electrică vin în sprijinul consumatorului, protejând, totodată planeta!

Dacă încă mai folosești becuri incandescente, e momentul să faci un upgrade, să treci la becuri LED, motivele pentru care ar trebui să le înlocuiești fiind foarte importante și destul de convingătoare! Ce este fascinant la becurile LED este că au o durată de viață cu mult mai mare decât a becurilor clasice, sting aceeași lumină, însă folosesc mult mai puțină energie! De aici economia la bani, căci factura la energie scade considerabil, iar faptul că durata de viață este cu mult mai mare este un plus pentru mediu!

Statisticile spun că utilizarea becurilor LED va economisi milioane de lei la facturile de utilități, asta în timp ce se reduc emisiile de carbon cauzate de încălzirea globală!
Dacă niciunul dintre cele două avantaje prezentate nu e suficient pentru a te convinge să treci la becurile LED, află că acestea vin cu o sumedenie de caracteristici valoroase și interesante, cum ar fi sincronizarea becurilor cu sistemul de securitate al casei, cu asistentul vocal ales, ori schimbarea culorii și a intensitătții luminii după bunul plac!

Pentru că achiziționarea becurilor LED este diferită de achiziționarea becurilor cu incandescență, trebuie să știi următoarele 5 lucruri:

1Gata cu wații, acum sunt Lumeni!

Șterge cu buretele tot ce știi despre wați și becuri cu incandescență, când pleci în căutarea becurilor cu LED nu trebuie să te mai ghidezi după wați ca să afli cât de luminos va fi becul! În cazul becurilor incandescente, indicatorul de lumină emisă este dat de puterea becului: cu cât puterea becului e mai mare, cu atât mai tare va străluci filamentul de tungsten din interior! Ei bine, în cazul becurilor LED, treaba stă puțin altfel! Nu puterea ne indică, de fapt, luminozitatea, ci ea ne măsoară câtă energie consumă becul acela!

În cazul LED-urilor, wații nu dovedesc cât de strălucitor va fi becul, deoarece becurile LED au o tehnologie diferită! Fără a compromite calitatea luminii, becurile LED sunt proiectate să fie cât mai eficiente posibil. Unele LED-uri sunt mai eficiente decât altele și am pregătit un exemplu pentru a explica afirmația: avem un bec LED ce are o luminozitate asemănătoare cu un bec incandescent de 60 de wați și un consum de doar 8 până la 12 wați. Ai două LED-uri la raftul din magazin, fiecare fiind înlocuitor de 60 de wați. Unul consumă 8 wați, celălalt consumă 12 wați. Dar luminozitatea? Este foarte posibil ca becul de 8 wați să fie mai luminos decât cel de 12 wați, așadar poți să renunți la a te orienta după putere atunci când cauți becurile LED. Ele oferă luminozitate, iar lumenul este măsura reală a luminozității furnizate de un bec, fiind indicatorul care ar trebui să te intereseze atunci când cauți să cumperi LED-uri.

2Nu te grăbi – asigură-te că alegi LED-ul de culoare potrivită

Dacă ești obișnuit cu nuanța caldă, gălbuie, a becurilor cu incandescență, trebuie să știi că becurile LED vin într-o gamă foarte variată de culori, putând afișa de la violet la roșu, până la un spectru complet de galben ori alb! Bineînțeles, pentru consum casnic, de obicei, se caută ceva similar cu lumina pe care o produc becurile incandescente. Sondajele spun că cele mai populare două culori disponibile pentru LED-uri sunt alb cald și albul strălucitor, de zi.
Albul cald sau moale produce o lumină galbenă, strălucind asemeni unei lumânări, în timp ce becurile de un alb strălucitor ce promit apropierea de o lumină naturală, produc lumină intensă, mai albă, mai apropiată de lumina zilei și asemănătoare cu lumina pe care o sesizezi în clădirile cu birouri, ori în supermarketuri!

Vrei să discutăm în termeni tehnici?
Culoarea luminii din spectrul luminii albe se numește temperatură de culoare și se măsoară pe scara Kelvin. Cu cât ne aflăm mai jos pe scară, cu un umăr mai mic, cu atât lumina este mai caldă, mai galbenă. Un bec incandescent cu lumină caldă are undeva între 2.700 și 3.500 K, deci dacă asta cauți, orientează-te după asta când cumperi becuri LED. Vrei lumină puternică? Atunci orientează-te către becurile evaluate la minim 5.000 K!
Și dacă nu ești sigur de ceea ce vrei să cumperi, citește comparația dintre becurile reci și becurile calde pentru a te putea hotărî.

3Un bec LED costă puțin mai mult decât un bec clasic, dar vei economisi pe termen lung!

Există o comparație foarte bună care spune că becurile LED sunt ca mașinile hibride: mai scumpe în avans, dar mai ieftin de utilizat!
Acum câțiva ani, un bec incandescent costa câțiva lei, în timp ce, după apariția lor, becurile LED costau o mică avere! Spre norocul nostru, toți anii aceștia de dezvoltare, tehnologizare și concurență au influențat și prețurile – acum poți găsi o multitudine de opțiuni LED la prețuri foarte mici.

Ca o recomandare, pe alicoral.ro găseşti o gamă variată de becuri LED la preţuri bune.

Cheltuiala nu se oprește în momentul achiziției, iar tu știi asta! E musai să te gândești și la costul utilizării becului, iar cu LED-urile nu cheltui prea mulți bani!
Dacă un bec tradițional de 60 de wați ar adăuga aproximativ 35 de lei la factura de energie în fiecare an, dacă ar fi folosit în medie cam 3 ore pe zi, un LED de 60 de wați care va consuma doar 8 wați va adăuga doar aproximativ 5 lei la factura de energie la un an de zile! Concluzia este că și dacă un LED ar costa 25 lei și ai primi un bec tradițional pe gratis, LED-ul este opțiunea mai puțin costisitoare după mai puțin de 1 an de utilizare! Și în tot timpul ăsta ai ocazia să te bucuri de mai puțină producție de căldură, de o durată de viață mai lungă a becurilor tale și de posibilitatea de a le controla cu smartphone-ul! Și nu se vor arde, vor mai funcționa o bună perioadă de timp!

4Atenție la becurile LED care nu pot fi reglate!

LED-urile nu sunt întotdeauna compatibile cu comutatoarele tradiționale de reglare de acasă, datorită circuitelor lor! Sunt și cazuri când funcționează, însă există posibilitatea să fie nevoie să înlocuiești comutatorul! Sau mai există posibilitatea să platești un pic mai mult pentru un alt LED compatibil cu ce ai tu acasă… Variatoarele de intensitate existente în casele noastre nu au fost concepute pentru becuri LED. Dat fiind faptul că becurile LED consumă mai puțină energie, ele nu funcționează cu variatoarele de genul acesta!
Dacă ai acasă întrerupătoare de intensitate și vrei să cumperi becuri LED compatibile, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că becurile sunt, de fapt, reglabile, sau dimmabile!
Majoritatea producătorilor oferă becuri LED nedimmabile, ce nu se pot regla în niciun fel. Pot părea a fi alegerea perfectă pentru un corp de iluminat nedimmabil, însă vei fi tare dezamăgit dacă îți place ca lumina să fie redusă!

Ca opinie finală, dacă acasă optezi pentru lumina difuză, atenuată, atunci îți recomandăm să iei în considerare becurile inteligente! Majoritatea folosesc propriile mecanisme încorporate pentru a gestiona gradul de intensitate, deci nu ai mai avea nevoie de un întrerupător care să facă asta! Gata cu pălpăielile și cu băzăielile mecanismelor de reglare, și ce e cel mai grozav este că poți controla totul de la distanță, ori cu un asistent vocal precum Alexa ori Siri!

5Nu toate corpurile de iluminat ar trebui să folosească LED-uri!

E important să știi unde să plasezi un bec de tip LED, astfel asigurându-te că nu se va sparge înainte de vreme!
Ai aflat deja că becurile LED funcționează mai pe rece decât becurile incandescente, dar asta nu înseamnă că nu produc căldură absolut deloc! Ba da, becurile LED se încălzesc și ele, însă au încorporat un radiator la baza lor, care le îndepărtează căldura! De acolo, căldura se risipește în aer, iar becul LED se menține rece, acesta fiind unul dintre secretele longevității sale.

De aici pot să apară problemele: dacă becul LED este așezat într-o carcasă închisă, căldura va fi redistribuită tot către bec, lucru care-l va condamna la o moare lentă și dureroasă!
Rezultat al tehnologiei de ultimă generație, becurile LED sunt tot dispozitive electronice, asemeni telefoanelor sau laptopurilor – nu trebuiesc lăsate să se supraîncălzească!
Păstrează-ți opțiunile deschise, continuă să folosești becurile cu incandescență, fluorescente sau/ și cu halogen pentru corpurile închise. Chiar dacă becurile LED pot funcționa și ele în astfel de medii, acumularea de căldură în interiorul corpului le va reduce durata de viață. Și e păcat!