3 tone de droguri, scoase de pe piață în 2019. ”Retrospectiva” dâmbovițeană a acțiunilor anti-drog

Publicitate

Peste 1.400 de persoane bănuite de trafic de droguri au fost trimise în judecată, în primele 11 luni ale anului trecut, în urma acțiunilor organizate de polițiști și procurori D.I.I.C.O.T. – arată un raport al IGPR. Au fost destructurate 57 de grupări organizate și au fost scoase de pe piață aproape 3 tone de droguri.

În primele 11 luni ale anului 2019, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au desfăşurat 959 de acţiuni operative pentru destructurarea grupurilor infracționale specializate trafic și consum ilicit de droguri.

În urma activităților derulate de poliţiştii antidrog împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au fost emise 510 rechizitorii și au fost încheiate 256 de acorduri de recunoaștere a vinovăției prin care au fost trimise în judecată 1.458 de persoane fizice și juridice bănuite de săvârşirea a 2.311 infracţiuni.

Din totalul persoanelor inculpate, 601 au fost reţinute sau arestate.

În această perioadă, au fost destructurate 57 grupuri organizate de trafic de droguri, formate din 372 de persoane ce au trimise în judecată.

De asemenea, au fost scoase de pe piață 2.842,06 kilograme de droguri (dintre care 1.747,73 kilograme de droguri de mare risc și 1.094,33 kilograme de droguri de risc) şi 47.736 de comprimate.

Bilanțul… dâmbovițean în aceste ample acțiuni antidrog arată astfel:

* pe 12 februarie 2019,  polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din Giurgiu, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au descoperit aproximativ 3,5 kilograme de cannabis la un tânăr dâmbovițean, de 24 de ani, din Braniștea, ce se deplasa cu un autocar, pe ruta  Grecia – România.

* Pe 27 martie 2019, polițiștii de la combaterea criminalității organizate din Dâmbovița, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 15 percheziții (13 în Dâmbovița și 2 în Constanța) la locuințele unor persoane bănuite de operațiuni ilegale cu droguri de risc și substanțe psihoactive. La momentul respectiv, din cercetări a reieșit că 2 bărbați, unul de 28 de ani, din Târgoviște, celălalt de 30 de ani, din Doicești, ar fi constituit și coordonat o rețea de distribuție de droguri și substanțe psihoactive, în care ar fi fost implicate alte 10 persoane, din Dâmbovița, iar drogurile ar fi fost procurate din Constanța, de la alți 2 bărbați.

* Tot pe 27 martie 2019,  pe raza municipiului Târgoviște, a fost depistat și identificat un tânăr de 18 ani, în timp ce deținea fără drept droguri de risc.

* Pe 6 mai 2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 8 inculpaţi pentru săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc, în formă continuată. S-a reţinut faptul că membrii grupului au întreprins demersurile necesare pentru amenajarea de locaţii, studierea modului de creştere a plantelor de cannabis, achiziţionarea de echipamente, instalaţii şi nutrienţi, inculpaţii înfiinţând culturi de cannabis în scop de comercializare, într-un număr de 3 imobile situate pe raza comunei Tărtăşeşti şi a oraşului Răcari.

* Pe 8 septembrie 2019, un tânăr din Târgoviște, aflat sub influența substanțelor psihoactive, a fost surprins la volanul unui autoturism, pe raza localității Viforâta.

* Pe 12 septembrie 2019, polițiștii rutieri dâmbovițeni l-au depistat la volan pe un bărbat de 30 de ani, din Comișani, sub influența substanțelor psihoactive, pe raza localității Lazuri.

* Tot în cursul lunii septembrie anul trecut, o cultură de cannabis a fost descoperită în apropiere de localitatea Gemenea – comuna Voinești. Procurorii DIICOT au reținut un bărbat care a cultivat plantele de cannabis la liziera unei păduri.

* La data de 23 septembrie 2019, polițiști de la Târgoviște au pus în aplicare un mandat de executare a unei pedepse privative emis pe numele unui bărbat de 25 de ani, condamnat la închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic și deținere de droguri de mare risc.

* În luna octombrie a anului trecut, o amplă rețea de traficanți de droguri a fost destructurată de DIICOT Dâmbovița. Operase mai mult de un an, cu 17 persoane suspecte, dintre care 2 minore, de 16, respectiv 17 ani, ele abandonând cursurile școlare.

* La finele lunii noiembrie 2019, polițiștii din Titu au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoare, emis pe numele unui bărbat din localitatea Pitaru. Acesta fusese condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de vânzare de droguri de risc.

* În data de 3 decembrie, au fost efectuate 36 de percheziții domiciliare pe raza județului Dâmbovița și în municipiul Brașov, la persoane bănuite de operațiuni ilegale cu droguri. Au fost puse în executare 74 de mandate de aducere. Cele două grupări infracționale erau alcătuite din 31 de persoane, din județul Dâmbovița. Din activitățile investigative au rezultat indicii că persoanele în cauză s-ar fi aprovizionat cu droguri de risc și de mare risc din București și din străinătate, substanțele fiind apoi comercializate în Dâmbovița.

* Finalul de an a scos la rampă poate cel mai ”spectaculos” caz care, din nefericire, a avut legătură și cu județul Dâmbovița: fostul șef al Direcției de Protecție Internă din Ministerul de Interne (DGIPI), clujeanul Gelu Oltean, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile și acuzat de complicitate la trafic de droguri de mare risc. Gelu Oltean a fost prins într-o clinică din orașul Răcari, unde, alături de concubina sa, Vanessa Youness, dar și de cetățeanul britanic Thomas Lishman, au fost acuzați că ”organizau reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce conține Ayahuasca”, DMT fiind supranumită și „molecula spiritului”.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!