23 august, termenul limită impus prefecților de ministrul Fifor privind situația începerii noului an școlar

Publicitate

23 august este termenul limită impus de ministrul interimar al MAI, Mihai Fifor, în urmă cu câteva zile la videoconferința dedicată începerii noului an școlar.

Până la această dată, la ora 14, Mihai Fifor vrea să aibă pe birou rapoartele prefecților privind condițiile în care începe noul an școlar din fiecare județ.

Ministrul interimar al afacerilor interne a solicitat ca, până astăzi, fiecare unitate administrativ teritorială să realizeze un plan de cooperare în domeniul ordinii și siguranței publice care să vizeze siguranța în școli și în preajma unităților de învățământ.

Autoritățile județene au sarcina expresă de a verifica toate mijloacele auto care asigură transportul școlar, iar Poliția să intensifice acțiunea de combatere a transportului pirat de persoane.

Mai mult, ministrul Fifor a solicitat prefecților să se deplaseze personal în teren împreună cu inspectorii școlari și reprezentanții inspectoratelor județene de Poliție și Pompieri, astfel încât să cunoască în detaliu toate problemele din zona lor de competență.

Totodată, ministrul MAI mai ceruse tuturor prefecților să înainteze o situație la zi a unităților școlare care nu au grupuri sanitare în interior și la care dintre ele există lucrări de amenajare în acest sens, dar și o evaluare a unităților de învățământ care nu sunt conectate la o sursă de apă potabilă, caz în care prefecții au primit sarcina de a identifica soluții de rezolvare în cel mai scurt timp.

De asemenea, trebuie analizate toate situațiile în care unitățile de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu sau cărora le lipsesc avizele direcțiilor de sănătate publică.

Potrivit datelor centralizate la finalul anului școlar 2018, funcționau 18.723 unități de învățământ preuniversitar (dintre care aproape 6.300 în mediul urban), în cadrul cărora au fost înscriși aproape 3.000.000 de elevi. Dintre acestea, 17.824 unități de învățământ se regăsesc în sistemul de învățământ de stat.

Până la acest moment, din punct de vedere al asigurării cu pază și al dotării cu sisteme de supraveghere video, aproape 12% dintre școli sunt asigurate exclusiv cu pază umană, peste 35% sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video, iar aproape 18% dispun atât de pază umană, cât și de sisteme de supraveghere video. De menționat este faptul că peste 34% dintre acestea nu dispun nici de pază umană și nici de sisteme video.

În anul de învățământ precedent, în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au acționat aproape 5.900 de reprezentanți ai forțelor de ordine (poliție, jandarmerie, poliție locală, alte forțe), 86,53% dintre aceștia fiind angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!