Ziua universală a iei va fi sărbătorită la Curtea Domnească Târgoviște! Suprize pentru vizitatorii care aleg să poarte ie sau costum popular

Publicitate

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, oferă un cadou cultural, cu ocazia Zilei universale a iei, marcată pe 24 iunie 2022!

Astfel, vizitatorii îmbrăcați în ie sau costum popular vor avea intrarea liberă la obiectivele culturale aflate în administrarea instituţiei muzeale.

Totodată, vizitatorii vor putea descoperi Povestea iei – expoziţie etnografică organizată la Muzeul de Istorie, unde vor fi expuse ii autentice din județul Dâmbovița – localitățile Runcu, Voinești, Pucioasa, Mesteacăn, Moreni, Târgoviște și Pietroșița, dar și din alte județe, ce fac parte din Colecția de Etnografie a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Ziua universală a iei a fost marcată pentru prima dată în anul 2013, pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene și sărbătoarea creștin-ortodoxă a Nașterii Sf. Ioan Botezătorul.

Atunci Institutul Cultural Român din New York a inaugurat seria evenimentelor reunite sub genericul „La blouse roumaine”, comunitatea online cu același nume propunând „ia” ca brand de țară. Evenimentul a devenit internațional, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente.

Costumul popular femeiesc din Dâmbovița provine din zona etnografică a Munteniei, unde predomină fota ca element reprezentativ, costumul fiind alcătuit din: ie (cămașă scurtă, decorată cu broderii), poale sau fustă (având la partea inferioară același model ca al iei), fota (parte componentă a costumului popular de formă dreptunghiulară, bogat ornamentată, care se petrece în jurul corpului, peste poale sau purtată fără poale, bete (cingătoare îngustă și lungă), maramă (acoperă capul), opinci (încălțăminte realizate din piele, încrețite pe margini, care se strâng pe picior cu ajutorul nojițelor). Costumul popular bărbătesc specific zonei Dâmbovița este format din: cămașă populară bărbătescă, ițari (pantaloni strâmți pe picior), căciulă și opinci.

Toate piesele expuse sunt realizate din pânză de bumbac, mătase sau cânepă. Decorul iilor este variat, compus din motive geometrice și florale stilizate, aplicate pe mâneci și pe partea din față, cu altiță, râuri sau platcă. Cusute și croșetate manual, cu diferite fire și materiale decorative (fir de bumbac, fir de mătase, fir metalic auriu sau argintiu, mărgele și paiete), iile își păstrează unicitatea din cele mai vechi timpuri.

Pe lângă obiectele de patrimoniu expuse în cadrul expoziției, publicul vizitator va avea ocazia de a vedea o serie de fotografii autentice, cu reprezentări ale costumului popular, picturi care ilustrează viața satului de altădată, realizate de elevii clasei a VII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, coordonați de doamna profesor Monica Cobianu, dar și opere ale artistei dâmbovițene Barbara Brigita Popa.

Purtată din vechime atât de femeile simple, cât și de femei renumite din istoria României (Regina Elisabeta, Regina Maria, Maria Tănase, Martha Bibescu), ia este un element de unitate a românilor.

 Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 iunie – 31 iulie 2022, la Muzeul de Istorie, Calea Domnească, nr. 189, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!