Ziua Națională a României, sărbătorită la Târgoviște: ceremonial militar, paradă și expoziție de tehnică militară

Publicitate

Ziua Națională a României, sărbătorită la Târgoviște!

În prezența autorităților municipale și județene, a prefectului județului, a parlamentarilor de la mai multe partide, a directorilor și personalului de conducere din diferite structuri, dar și a sute de oameni, au avut loc oficierea serviciului religios, a ceremonialului militar, urmate de alocuțiunile celor ce conduc destinele județului, de parada militară și de expoziția de tehnică militară.

Festivitățile, organizate de Garnizoana Târgoviște, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Dâmbovița, al Consiliului Județean Dâmbovița, al Primăriei Municipiului Târgoviște, al Arhiepiscopiei Târgoviștei și al Crucii Roșii, au debutat dimineață și au avut loc la Monumentul Eroilor din Piața Tricolorului.

După constituirea dispozitivului detașamentului de onoare, primirea onorului și raportului de către Prefectul Județului Dâmbovița, au avut loc salutul Drapelului de luptă și al Gărzii de Onoare și unul dintre cele mai solemne momente ale manifestărilor: intonarea Imnului de Stat al României.

Alocuțiunile și mesajele transmise de autorități au avut ca temă predilectă însemnătatea Zilei de 1 Decembrie 1918 pentru România, dar și îndemnuri de a continua lupta și munca celor dinaintea noastră pentru o țară modernă, bogată, sigură.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a subliniat importanța sentimentului de recunoștință față de toți cei ce s-au jertfit pentru o țară unită: „Unire, mândrie, respect și recunoștință! Sunt sentimentele care ne încearcă pe noi, românii, în această zi de mare sărbătoare a întregului popor.

La 1 Decembrie 1918, istoria s-a scris pentru noi! Când spunem 1 Decembrie, spunem recunoștință față de toți românii care au luptat pentru ca generațiile ce aveau să vină după ei să poată trăi libere și demne pe pământul strămoșesc. Lor le datorăm țara în care trăim, muncim și ne bucurăm noi și copiii noștri – România întreagă și liberă. Le doresc tuturor dâmbovițenilor și românilor de pretutindeni cele mai sincere urări de bine, sănătate și prosperitate! La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, tuturor dâmbovițenilor!”.

Iar primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a mărturisit emoțiile care îl copleșesc de fiecare dată la un astfel de moment înălțător: „La mulți ani, România! La mulți ani, Români! La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, Târgovișteni! Niciodată n-am știut cum să-mi încep cuvântul de Ziua Națională. Mereu mi-a fost dificil și nici după atâția ani nu mi-a trecut sentimentul de sfială…

Știți de ce am acest sentiment? Pentru că, de fiecare dată, înainte, am ritualul de a reciti câteva pasaje din istorie. Nu doar Alba Iulia 1918, ci și 1600 – Mihai Viteazul, 1859 – Cuza, 1877, 1989, pasaje despre Mircea cel Bătrân, Ștefan, Vlad sau Avram Iancu, momente care ne-au croit, picătură cu picătură, așa cum suntem astăzi. Și, de fiecare dată, mi se face «pielea de găină» când mă gândesc la ce-am fost și cine-am fost înainte. Or, nu despre asta e vorba de Ziua Națională? Nu despre întoarcerea la fibra din care-am fost făcuți și la asumarea, cu mândrie și curaj, a acestui trecut?! Și, dacă se poate, la înțelegerea că a fi român este o binecuvântare pe care suntem datori să o mărturisim ca atare.

Adică să fim români când suntem fericiți și avem satisfacții. Dar să fim români și când nu totul merge cum ne-am dori. Să fim români când ne cresc copiii și ne fac mândri. Să fim români și când avem necazuri. Să fim români când suntem înfruntați, să fim ca românii din cărțile de istorie. Să fim ca românii de la 1918, care au uitat de orgolii și au înțeles că țara și interesul național nu se negociază. Să fim români în țară, dar și-n afara ei. Să nu mai râdem singuri de propriul neam, să nu ne mai ocărâm noi pe noi. Să fim români când triumfă ai noștri, dar și când pierd. Să fim români de când deschidem ochii până la sfârșit. Și, dacă nu ne e foarte greu, să fim români și mâine… și poimâine, nu doar de 1 Decembrie.”

 

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!