Zeci de percheziții în Dâmbovița și în Prahova la persoane care ar fi obținut indemnizații false în pandemie

Zeci de percheziții au avut loc, joi de dimineață, în județele Dâmbovița și Prahova, într-un dosar de înșelăciune, fals în înscrisuri, fals în declarații și uz de fals.

Peste 40 de persoane sunt acuzate că au încheiat cu o societate comercială contracte fictive de drepturi de autor în baza cărora au cerut indemnizației de sprijin pentru întreruperea activității, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române descinderile au loc în Prahova şi Dâmboviţa, atât la sediul unei societăţi comerciale, cât şi la domiciliile persoanelor bănuite de comiterea faptelor, 44 de mandate de aducere urmând a fi puse în executare.

În această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, efectuează 30 de percheziții, pentru destructurarea unei grupări infracționale implicate în fapte de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații și uz de fals.  44 de  mandate de aducere vor fi puse în executare.

Perchezițiile se desfășoară atât la sediul unei societăți comerciale, cât și la domiciliile persoanelor bănuite de comiterea faptelor, în locații din județele Prahova și Dâmbovița.

Din cercetări a rezultat faptul că, în lunile noiembrie și decembrie 2020, 43 de persoane fizice ar fi încheiat contracte fictive de drepturi de autor cu o societate comercială. În baza acestor contracte, persoanele bănuite ar fi solicitat acordarea indemnizației de sprijin, cauzată de întreruperea activității ca urmare a restricțiilor dispuse pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19.

În fapt, persoanele bănuite ar fi depus electronic documente prin care atestau în mod fictiv obținerea unor venituri bazate pe cesionarea drepturilor de autor cu privire la activități de interpretare artistică, în cadrul unor evenimente contractate de societatea implicată.

Fiecare solicitant ar fi întocmit și o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea datelor referitoare la obținerea de venituri din drepturi de autor și drepturi conexe și imposibilitatea de a-și desfășura activitatea pe durata stării de alertă.

Prin activitatea organelor de cercetare penală s-a împiedicat cauzarea unui prejudiciu de aproximativ 220.000 de lei, în dauna Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Prahova.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română. La activitate participă polițiști ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!