Zeci de focare noi de pestă porcină africană înregistrate în România în ultima săptămână. Unul a fost depistat în Dâmbovița

Publicitate

Aproape o sută de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active joi, 1 iulie, în România, din care unul în exploatații comerciale și două focare în exploatații comerciale de tip A.

Potrivit datelor oferite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) sunt active 95 de focare la nivel național, iar 34708 animale sunt afectate. Toate aceste animale vor fi sacrificate.

La nivelul județului Dâmbovița a fost depistat un singur caz activ de pestă porcină africană în ultima săptămână. Situația cazurilor la mistreți în județul nostru este următoarea: 64 de mistreți găsiți morți, iar alți 53 au fost vânați.

Astfel, în intervalul 25 iunie – 1iulie, au fost înregistrate 20 de focare noi de PPA la nivel național. Noile focare au fost depistate în județele: Teleorman 6, Bihor 4, Satu Mare 3, Sălaj 2, Dâmbovița 1, Cluj 1, Alba 1, Gorj 1 și Maramureș 1.

În aceeași perioadă au fost stinse 21 de focare: 8 în Maramureș 4 Iași, 4 Vâlcea, 2 Bihor, Alba 1, Giurgiu 1 și Dolj 1.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în țara noastră, pe data d 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5 774 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

În intervalul 25 iunie – 1 iulie au fost înregistrate cinci cazuri noi de PPA la mistreți, câte unul în județele Maramureș, Sălaj și Vâlcea și două în Satu Mare.

În perioada 2019 și până în prezent a fost stinse 3 200 de focare de pestă porcină africană.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!