Week-end de foc pentru pompierii din Dâmbovița! S-au luptat ore în șir cu flăcările după ce zeci de hectare de vegetație au ars

Publicitate

Zeci de hectare de miriști și vegetație uscată din județul Dâmbovița au fost mistuite de flăcări în week-end, pompierii acționând pentru stingerea incendiilor zeci de ore.

Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea a 9 astfel de incendii, care au afectat peste 19.000 de hectare de teren, în localitățile Măgura (com. Hulubești), Scheiu de Sus, Uliești, Brebu, Titu, Doicești, Priboiu, Pucioasa, Oncești (com. Voinești) și Runcu.

Din păcate, efectele negative ale incendiilor de vegetație nu sunt conștientizate pe deplin de către cetățeni și ajung să genereze astfel de arderi necontrolate care se propagă cu rapiditate, distrugând ce le stă în cale.

Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise! Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Facem apel la cetățeni să manifeste responsabilitate și să înțeleagă că focul, dacă scapă de sub control, poate provoca pagube materiale  importante și poate pune în pericol viețile.

Pagubele zilnice sunt semnificative pentru fauna și mediul din zonele afectate de foc, iar situațiile pot deveni dezastruoase dacă în zonele respective se află locuințe, păduri sau instalații tehnice.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!