”Vom creşte pensiile, vom creşte alocaţiile”. Declarațiile premierului Orban

Publicitate

Premierul Ludovic Orban a abordat luni subiectul creșterii pensiilor și al alocațiilor, foarte abordate de mass media în ultimele zile.

Dacă despre pensii a spus clar că vor crește, pentru că sumele sunt prevăzute în bugetul de stat, despre alocațiile copiilor a subliniat că majorarea depinde de resursele financiare care trebuie să le susţină, fără să fie afectat deficitul bugetar.

”Vom creşte pensiile, vom creşte alocaţiile. Am prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru a asigura creşterea pensiilor. Poţi să-ţi permiţi să creşti alocaţiile în măsura în care există resursele financiare pentru a susţine această majorare, fără să afecteze deficitul bugetar, dar cu siguranţă vom creşte alocaţiile de copii şi cu siguranţă vom creşte şi pensile”, a precizat premierul, la Palatul Parlamentului, citat de presa națională.

În condițiile în care guvernatorul Mugur Isărescu susținea recent că pensiile ar putea crește doar cu 4% și nu cu 40%, premierul a amintit inclusiv de discrepanța dintre salariile de la stat și cele de la privat. ”Domnul guvernator a spus că e greu să creşti pensiile cu 40%, dacă tu ai o creştere economică de 4% şi, într-adevăr, la baza oricărei decizii care este legată de cuantum – salariilor în sectorul public, pensiilor, alocaţiilor de copii, ajutoarelor speciale şi al altor categorii de indemnizaţii – evident că atunci când iei decizia privind cuantumul alocării trebuie să ţii cont de realitatea economică (…). Uitaţi-vă, de exemplu, discrepanţa dintre salariile din sectorul public şi sectorul privat. În nicio ţară europeană nu există o asemenea situaţie, în care salariul mediu în sectorul public să fie mai mare decât în sectorul privat”, a mai spus premierul.

Klaus Iohannis a semnat pe 14 ianuarie 2020 decretul pentru promulgarea Legii privind majorarea alocațiilor de stat pentru copii. Acestea ar urma să fie în cuantum de:  600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani; 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Cu toate acestea, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a cerut Guvernului să amâne termenul pentru dublarea alocaţiilor pentru copiii, motivul principal fiind că sumele necesare nu au fost prevăzute în buget, astfel că s-a emis o ordonanță de urgență prin care se amână până la 1 august plata alocațiilor dublate pentru copii.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!