Primăria Vișina a comemorat 35 de ani de la prăbușirea, în pădurea Mălinoasa din localitate, a avionului Tarom, cu șapte oameni la bord, avion care, în 28 decembrie 1989, a fost doborât de o rachetă antiaeriană.
Ca în fiecare an, la eveniment au fost prezente autoritățile locale alături de preoții care au oficiat slujba de comemorare.
În amintirea celor șapte morți, la Vișina este ridicată o cruce-monument. Au pierit acum 35 de ani: jurnalistul Ian Henry Perry, pilotul Ioan Chifor, copilotul Valter Jurcovan, instructorul Mihai Moldoveanu, mecanicul Gelu Cristea și stewarzii Elena Marghidan și Petre Bănică.
Cei șapte se aflau, în data de 28 noiembrie 1989, în aeronava cu destinația Belgrad, iar cursa fusese autorizată de Ion Iliescu, în numele nou instalatei conduceri a FSN. Avionul avea misiunea să aducă din fosta Iugoslavie sânge necesar pentru transfuziile oamenilor răniți în timpul Revoluției.
Presa a scris ani în șir despre acest tragic incident și despre faptul că fosta Miliție a început o anchetă privind doborârea aeronavei, anchetă care însă nu a mai fost finalizată niciodată.
„Numeroase mărturii privitoare la jurnalistul Ian Parry arată că acesta transporta mai multe casete video filmate chiar în timpul Revoluţiei, precum şi alte casete video realizate de alţi corespondenţi străini prezenţi la Bucureşti”, scrie adevarul.ro.
Aceeași sursă spune că localnicii din Vişina au relatat, la acel moment, că avionul ar fi fost lovit de o rachetă lansată de la Unitatea Militară Boteni, aflată la 12 kilometri distanţă.
Rudele membrilor echipajului au susținut într-o intervenție publică din anul 1995 că avionul a fost doborât pentru că la bord s-ar fi aflat un spion cu 14 casete video filmate la Revoluţie – potrivit aceleiași surse.
Potrivit libertatea.ro, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – secția parchetelor militare – a decis în 2019 să claseze cauza în lipsa unor probe certe în baza cărora să se stabilească motivul prăbușirii avionului, însă „dosarul a fost redeschis ulterior, la cererea unei rude a uneia dintre victime, fiind sesizat ulterior că procurorul nu a analizat și posibilitatea ca aeronava să fi fost doborâtă cu o rachetă aer-aer cu care erau înzestrate aeronavele militare la data faptelor”, așa cum mai scrie adevarul.ro.