Violența în școli, în creștere alarmantă! Prefectul Județului Dâmbovița, întâlnire cu directorii de școli din Târgoviște și Moreni

Publicitate

Violența în școli – unul dintre subiectele devenite, din păcate, de mare actualitate în ultimii ani!

Cazurile care ne cutremură, scoase la iveală de cele mai multe ori de presă, par că se înmulțesc de la un an la altul, iar întrebarea cum protejăm copiii de violență sau de bullying este cea la care caută răspunsuri valide nu doar părinții și dascălii, ci și autoritățile.

„Violența școlară este o rană în inima educației, o traumă care distruge încrederea și îngrădește visurile. Nu putem permite ca inocența și siguranța copiilor noștri să fie zdruncinate de acte de violență, indiferent că vin din partea altor copii sau angajați ai școlii”, este mesajul transmis astăzi de prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, la întâlnirea organizată cu directorii de școli din Târgoviște, Moreni și zona adiacentă Moreniului.

Au participat, de asemenea, reprezentați ai partenerilor implicați în aceste activități de prevenire și combatere a acestui fenomen: Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, reprezentat de inspector școlar general Adriana Tudose, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, reprezentat de comisar-șef, Viorel Polexe, Biroul Siguranță Școlară, reprezentat de comisar Ioana Voiculescu.

„Nu putem sta nepăsători atunci când știm că în sălile de clasă există un monstru ascuns: violența în școală.

Cum vom privi în ochii copiilor dacă nu vom face nimic pentru a-l izgoni din școli și din viața multora? Este o realitate tristă și alarmantă pe care trebuie să o abordăm cu toată seriozitatea și hotărârea.

În cadrul întâlnirilor am analizat evoluția incidentelor de la începutul anului, am vorbit despre modul în care este pus în aplicare Planul Teritorial Comun de Acțiune, despre sistemele tehnice de securitate fizică și măsurile de pază umană.

Ce trebuie să știm este că nu suntem singuri în această luptă. Suntem o echipă puternică, alcătuită din școală, familie, autorități locale, centrale și comunitate. Împreună avem puterea de a schimba această realitate.

Elevii trebuie să știe că au un loc sigur unde să vorbească și să ceară ajutor atunci când simt că sunt în pericol.

Trebuie să învățăm copiii despre empatie, respect și non-violență. Astfel le putem oferi abilități de rezolvare a conflictelor și le arătăm că există întotdeauna o cale pașnică de rezolvare a problemelor.

Comunitatea trebuie să fie un partener activ în protejarea și promovarea siguranței copiilor noștri.

Prin solidaritate și acțiune colectivă putem să combatem violența în școli și să oferim tuturor copiilor un mediu de învățare sigur și stimulant”, a declarat prefectul județului Dâmbovița.

Într-un raport datând din anul 2023, întocmit de Edupedu.ro pe baza datelor furnizate de Ministerul Educației, se arată că, din anul școlar 2016-2017 până în ultima lună a anului 2022 au fost înregistrate 54.438 de acte violente în școli, la nivel național. Aproape 10.000 de cazuri erau înregistrate în anul școlar 2022-2023, în creștere cu peste 7 mii de cazuri față de 2021.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!