Vinerea Mare – răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos și semnele cosmice ale morții

Publicitate

Preotul Crângașu a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos, fiind ziua în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce. Această moarte este una simbolică, întrucât Fiul a venit pe pământ pentru a se confrunta cu toate durerile și fricile oamenilor. Totodată, această moarte este văzută ca o jertfă pentru mântuirea tuturor popoarelor și izbăvirea de păcate, potrivit Dcnews.ro.

“Reamintesc faptul că în această zi se face pomenire de arestare și crucificare după episodul chinuitor al bătăilor și al batjocurei pe care Mântuitorul Iisus Hristos a trebuit să-l îndure din partea soldaților romani și a altor răuvoitori care încercau să-l pedepsească fiecare cum putea mai rău și mai umilitor. A suportat arestarea și crucificarea, pironirea pe lemnul Crucii. După ce acest episod s-a întâmplat și a suferit cu toate organele trupului său de om adevărat, după ce a suferit chinurile crunte ale calvarului, ale bătăilor, ale scuipării, lovirilor, umilirilor, de care cei care-l urau în momentul acela au fost capabili, a avut-o moartea Mântuitorului, în sensul că și-a dat duhul pe lemnul Crucii.”, a declarat preotul, conform sursei citate.

De asemenea, moartea Mântuitorului este considerată ca fiind una cosmică, având în vedere semnele care s-au arătat în acel moment, precum întunecarea cerului, dispariția soarelui, catapeteasma templului s-a rupt în două, a spus preotul Crângașu, potrivit Dcnews.ro. 

“Ne puteam imagina ce confirmări cutremurătoare au fost numai acestea trei, dacă ni le imaginăm cu mai multă atenție și fidelitate în propria noastră minte. Să vezi dintr-o dată cum în miezul zilei se face noapte, să vezi cum ceea ce era aproape intangibil, catapeteasma templului se rupe dintr-o dată, de sfâșie de sus până jos și să vezi cum oameni despre care știai că au murit de multă vreme și care putreziseră în gropile lor unde zăceau zeci și zeci de ani, au înviat și au ieșit din cimitirele respective și s-au arătat multora.

Lucru care arată pe de-o parte realitatea morții Mântuitorului Iisus Hristos, faptul că el nu a fost un leșin cum spun unii, și din care ulterior și-a revenit din leșin. A fost o adevărată moarte care a atins chiar și aceste zone cosmice sau nemateriale ale sufletelor celor care sălășluiau în locuința morților de sub pământ, în așteptarea lui Mesia.”, a povestit preotul conform Dcnews.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!